Grou - 14-02-2020

 

Zaterdag 7 maart Rabobank Wandeltocht en Zondag 8 Maart de Merenloop.

 

Op zaterdag 7 maart en zondag 8 maart is het zover de 50ste editie van de Merenloop in Grou.

De traditionele Merenloop is in het tweede weekend in maart in Grou een begrip. De Merenloop is voor het eerst gehouden in 1970. De trainer van de atletiekvereniging Athleta, Lammert Hoekstra, vond de rondjes om de kerk best wel saai. Een echte crossloop in Grou dat moest het worden. De toenmalige voorzitter van de atletiekvereniging Foeke de Wolf en bestuurslid Otte Bouma vonden het een prachtig initiatief.

Het organiseren van een loopevenement in 1970 was sneller geregeld dan anno nu. Tegenwoordig moeten aan allerlei regels worden voldaan en verschillende vergunningen aangevraagd worden. Toen was het een kwestie van een telefoontje naar de gemeente. Om het een echte cross te laten worden een rondje bij de landeigenaren langs en de Merenloop was geboren.

 

In de eerste jaren was er één afstand 11 km. Er werd ingeschreven in de korfbalkantine aan de Nesserdyk. De weilanden toen waren niet zo gedraineerd als nu, waardoor het stuk door de weilanden afzien was. Menig loopschoen is blijven steken in de drassige grond. Er zijn de afgelopen 50 jaar meerdere veranderingen geweest. De brug is verdwenen over het Prinses Margriet Kanaal en vervangen door een aquaduct. Er zijn meer afstanden gekomen. Het is nu een loop voor jong en oud door de komst van de kidsloop. De start/finish verhuisde naar de sporthal “de Twine” en later naar het centrum van Grou. Voor de wandelaars is er een wandelroute toegevoegd die de laatste jaren op de zaterdag voor de “echte” Merenloopdag gelopen wordt.

Ieder jaar is het weer spannend of de weergoden ons goed gezind zijn. Het spreekwoord “maart roert zijn staart” is van grote invloed. Valt de regen bij bakken uit de lucht, ligt er nog ijs in de sloten of vallen de spreeuwen van de daken. Dat de Merenloop weerbestendig is hebben we vorig jaar gezien. Daar waar andere lopen werden afgelast ging de Merenloop gewoon door. Alleen in 2001 moest het evenement afgelast worden vanwege de mkz crisis.

 

In het weekend van zaterdag 7 maart en zondag 8 maart 2020 hebben we de 50ste editie van dit sportfestijn in Grou.

Zaterdag 7 maart 2020 met de Rabobank Wandeltocht waarbij gekozen kan worden over twee afstanden. Gewandeld wordt er door het mooie gebied in en rondom Grou. Door gebieden waar men anders niet mag komen. Gebieden waar een stuk Friese geschiedenis ligt. Grou is vanouds her een watergebied en er zijn een paar oversteken met een pont in de wandelroute opgenomen. De eerste overtocht is er als u de auto heeft geparkeerd op de J.W. de Visserswei 10-12 en u vandaar overgezet wordt naar het centrum van Grou waar de start zal plaatsvinden op het gezellige Halbertsmaplein.

Voor elke wandelaar is er na afloop koffie en snert.

 

Op zondag 8 maart 2020 de 50ste editie van de Merenloop weer op het Halbertsma’s plein in het centrum van Grou.

Er zijn verschillende afstanden te lopen voor jong en oud. Voor de jongere lopers, in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, is er de keus uit twee afstanden namelijk 1.1 kilometer en 2.5 kilometer. Voor de drie snelste jongens en meisjes zijn er bekers te winnen.  

Starttijden 2.5 km om 13.00 uur, 1,1 km om 13.30 uur

 

Voor de lopers van 12 jaar tot, zijn drie afstanden een 5 kilometer, 10 kilometer en een 14 kilometer.

De 5 kilometer is een geheel verhard parcours. De 10 kilometer voor het grootste gedeelte verhard en 14 kilometer is een cross. Dit gaat door weilanden, over hekken en door een mooi stuk natuur.

Drinkposten zijn onderweg aanwezig.

Starttijden 14 km om 14.00 uur, 10 km om 14.20 uur, 5 km om 14.40 uur

 

Gelegenheid om gratis te parkeren is op de JW de Visserswei 10-12 te Grou. U wordt met een pont overgezet naar het centrum van Grou waar beide dagen de start zal zijn op het gezellige Halbertsmaplein.

Meer informatie over inschrijven, starttijden, routes, zijn te vinden op onze site www.merenloop.nl

U kunt beide dagen na de wandeling of na de hardloopwedstrijd nog een hapje eten of drinken op een van de vele terrasjes van de plaatselijke horeca.