Akkrum/Nes - 08-01-2021

 

Column

Leppagreide Yn'e Sinne

Tekst: Tineke Cazemier

 

De bouw van het zonnepark Leppagreide komt steeds een stap dichterbij. Over de plannen, de te nemen hordes in het traject en de voortgang van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide yn’e sinne”.

 

Het woord dat bij mij is blijven hangen uit het interview voor de eerste column over het zonnepark is het woord “complex”. Wat maakt het realiseren van een zonnepark op de plek tussen de A32 en de spoorlijn Leeuwarden- Heerenveen nu zo ingewikkeld?

 

Toen het plan werd gepresenteerd aan de inwoners van Akkrum en Nes op de informatiebijeenkomst op 12 december 2017 waren de initiatiefnemers verbaasd over het enthousiasme voor het plan. Jan Atema, lid van de door de DAN opgerichte stichting Leppagreide, zegt het volgende hierover. “Het plan werd positief ontvangen die avond, niemand was tegen. Er waren wel een aantal vragen, maar deze waren goed te beantwoorden en aan het einde van de bijeenkomst was er hulde en applaus. Het gaf ons rugwind, we konden verder, maar zo’n project is natuurlijk niet in één dag gerealiseerd”.

 

De plek voor het zonnepark tussen snelweg en spoor is een prima plek, maar er zijn veel partijen op deze locatie met een belang. Zo is de grond in eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Zij wil het beschikbaar stellen voor het zonnepark, maar regels bepalen dat het Rijksvastgoedbedrijf niet rechtstreeks haar grond mag verhuren aan een stichting. Er moet eerst een verhuurovereenkomst en een recht van opstal komen met de gemeente Heerenveen en deze mag dan de stichting Leppagreide een “onderopstalrecht” verlenen. Ook lopen er vijf aardgastransportleidingen van de Gasunie door het gebied. De Gasunie is dan ook een belangrijke gesprekspartner, net als Rijkswaterstaat (RWS) door de ligging langs de A32.

 

Vanzelfsprekend kun je niet zomaar ergens een zonnepark bouwen. Het moet getoetst worden aan allerlei wet- en regelgeving. Douwe Terpstra, de vergunningenexpert in de werkgroep Leppagreide, somt op: “Omdat het plan voor het zonnepark niet paste in het bestemmingsplan, zijn een ‘omgevingsvergunning voor afwijking planologisch strijdig gebruik’ en een ‘omgevingsvergunning voor het bouwen’ aangevraagd en afgegeven door de gemeente Heerenveen. Het plan is toen ook getoetst aan de Provinciale Verordening Romte. Er moet nog een watervergunning van Wetterkip Fryslân en een vergunning Wet beheer Rijkswaterstaatswerken worden aangevraagd.

 

Al met al een hele lijst met partijen en randvoorwaarden waar je mee te maken hebt bij dit project. Dat maakt het complex. Het goede nieuws is dat de werkgroep al heel wat hordes heeft genomen en een eind op weg is. Daarover volgende keer meer.

 

 

Afbeelding: Voorlopige inrichtingschets zonnepark LeppagreideColumns Leppagreide

 

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen