Heerenveen - 13-04-2021

 

De vijf Groene Gangmakers zijn bekend! Zij gaan met 100.000 euro aan de slag met hun duurzame energieplannen.

 

Donderdag 8 april om 16.00 uur was de bekendmaking van dé Groene Gangmakers. Gemeente Heerenveen en Provincie Fryslân reikten vijf cheques ter waarde van maximaal 100.000 euro uit aan vijf lokale duurzame initiatieven. Met het toegekende geld kunnen zij hun energie-experiment verder uitwerken, met als doel verduurzaming van energie op grotere schaal in de gemeente Heerenveen. Een primeur in Nederland.

 

Vanuit Thialf presenteerde Roelof Lousma, bekend van Omrop Fryslân de bekendmaking. Aan tafel zaten wethouder Jelle Zoetendal en Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda én voorzitter van de beoordelingscommissie. Via een livestream was er verbinding met de tien initiatieven en met energie-gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân.

 

De initiatieven

In totaal dienden tien initiatieven in de afgelopen maanden een aanvraag in. Van lokale bedrijven, wijkraden tot energiecoöperaties met een diversiteit aan projecten. Een onafhankelijke beoordelingscommissie boog zich in maart over alle plannen. Deze vijf plannen kwamen als meest kansrijk uit de bus en gaan nu officieel verder als Groene Gangmakers:

 

  • Aengwirden Aardgasvrij
  • Praktische aanpak verduurzaming bedrijventerrein Heerenveen
  • Baanbrekers voor nieuwe energie
  • Rijwoningen renoveren; organiseren maakt goedkoper
  • Nieuweschoot zet een stap naar CO2-neutraliteit

 

Lokaal Energie Experimenten Fonds (LEEF)

Het fonds is door de gemeenteraad bedacht om burgerinitiatieven in duurzame energievoorziening te stimuleren. Provincie Fryslân omarmt deze opzet en draagt

250.000 euro bij aan het experimentenfonds. De vijf initiatieven gaan de komende twee jaar met behulp van de 100.000 euro hun plan verder brengen. Dit proces volgen de gemeente en de provincie met veel interesse om van te leren en mogelijk ook in andere gemeenten te gebruiken.

 

 

Achtergrondinformatie vijf Groene Gangmakers

Bekijk ook de filmpjes op www.eenvooreengroener.nl/groenegangmakers

 

Aengwirden Aardgasvrij

Dit project heeft als doel binnen de gebouwde omgeving in de dorpen Terband, Tjalleberd, Luinjeberd en Gersloot energieverbruik te beperken en gezamenlijk duurzame energie op te wekken en te delen. Met het project zorgt men voor aardgasvrij wonen, werken, leven en het reduceren van CO2-uitstoot. Doel is om samen met de inwoners een eigen uitvoeringsplan, een EnergieTuin te realiseren en een eigen ‘Energiegemeenschap’ in te richten. Initiatiefnemers zijn o.a. de energiecoöperatie, ondernemersvereniging en Plaatselijk Belang uit Aengwirden.

 

Praktische aanpak verduurzaming bedrijventerrein Heerenveen

Doel van dit initiatief is een groener en aantrekkelijker bedrijventerrein met duurzaam opgewekte energie en duurzaam vervoer. Klanten van een autodealer op het bedrijventerrein gebruiken een leenfiets van de fietsenfabriek, die op haar beurt zonnepanelen laat plaatsen door de lokale installateur. Deze rijdt in een elektrische bestelbus die weer gekocht is bij de lokale autodealer, en ga zo maar verder. Initiatiefnemers zijn diverse lokale bedrijven, waaronder DAK2 en Accell Nederland.

 

Baanbrekers voor nieuwe energie

De huurders in de Uitvindersbuurt in Oudeschoot gaan het geld steken in een plan om de buurt aardgasvrij te maken, gecombineerd met geluidswering voor de snelweg A32 die er langs loopt. Daarbij ook het nabijgelegen park een opknapbeurt geven. Zo ontstaat er een groene zone. De wens is om een 750 meter breed warmtepark aan te leggen, van waaruit de Accolade-woningen verwarmd worden. De buurt brengt daarmee gezamenlijk de energierekeningen omlaag.

 

Rijwoningen renoveren; organiseren maakt goedkoper

Een initiatief van wijkvereniging De Greiden, samen met Heerenveen-midden, Oudeschoot en dorp Akkrum. Het plan is per woningtype uit te laten werken hoe men de woning kan verduurzamen, waarna de aanpak steeds op eenvoudige wijze kan worden herhaald. Insteek is om een coöperatief renovatiebedrijf op te starten, die zorg draagt voor een woonlasten neutrale aanpak, in combinatie met uitvoering (door lokale partijen) en financiering.

 

Nieuweschoot zet een stap naar CO2-neutraliteit

Plaatselijk Belang Nieuweschoot richt zich op de Heatcycle: een innovatieve warmtepomp die gebruik maakt van afvalwater in combinatie met een warmtebatterij. Om hiermee de volgende stap te zetten naar verduurzaming van alle woningen in Nieuweschoot en tevens een CO2-neutraal Nieuweschoot.

 

 

Foto door Mustafa Gumussu

 

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER naamloos
18-08-2021

Drukwerkactie bij MiddelPunt

LEES MEER schermafbeelding-2021-09-15-om
15-09-2021

Agenda

LEES MEER unknown
15-09-2021

De Grouster RoeiSloep Vereniging (GRSV) doet mee aan de wike.frl

LEES MEER bord-open
15-09-2021

Vernieling na Merke Reduzum

LEES MEER afbeelding-persbericht-rcs
15-09-2021

Rabobanken in Friesland zetten zich in voor het versterken van clubs en verenigingen

LEES MEER afbeelding-voor-website
15-09-2021

Volleybalvereniging AVC’69 doet mee aan week van de sport

LEES MEER dsc00109
15-09-2021

Topkok Geert-Jan Vaartjes opent Grand Café JAN! in Wergea

LEES MEER ferknipt
15-09-2021

Ferknipt: muziek-film-theater spektakel

LEES MEER logo-alzheimer-nederland
15-09-2021

Collecte Alzheimer Nederland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen