Gemeente Heerenveen - 09-03-2021

 

De gemeente Heerenveen wil geldzorgen bij inwoners voorkomen. Daarom is vanaf 1 maart 2021 gestart met het vroegsignaleren van schulden. Signalen van betalingsachterstanden bij inwoners worden aan de gemeente doorgegeven door woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven. De gemeente biedt hulp aan deze inwoners, nog voordat ze zichzelf melden met een hulpvraag. Op deze manier wil de gemeente problematische schulden bij inwoners voorkomen.

 

Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening is gewijzigd

Per 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs) gewijzigd. Met deze wetswijziging mogen gemeenten de gegevens van inwoners met betaalachterstanden in een vroeg stadium uitwisselen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven. Hierdoor krijgen gemeenten inwoners met schulden (vroeg)tijdig in beeld. Zo kan er schuldhulpverlening aangeboden worden en problematische schulden bij inwoners mogelijk voorkomen.

 

Nieuw: Team Vroegsignalering

Iedere inwoner, waarvan de gemeente bericht krijgt over een betaalachterstand, wordt vanaf 1 maart benaderd door team Vroegsignalering met een hulpaanbod. Afhankelijk van het aantal en soort betaalachterstanden wordt contact gelegd via een SMS, brief, e-mail, telefoon of huisbezoek. “Het duurt gemiddeld drie tot vijf jaar voordat iemand met geldzorgen de stap zet naar (schuld)hulpverlening. Geldzorgen kunnen zich dan snel opstapelen. En schulden worden steeds hoger. Met deze nieuwe manier van werken bieden we onze inwoners hulp, nog vóórdat zij zichzelf melden met een hulpvraag” aldus wethouder Hedwich Rinkes. Vroegsignalering kan inwoners helpen met het weer op orde brengen van de administratie, het aanvragen van inkomen verruimende maatregelen of het inzetten van preventief budgetbeheer. Hiervoor wordt ook een beroep gedaan op de kennis van sociale partners, zoals de budgetmaatjes, de Barones en Humanitas Thuisadministratie. De aangeboden hulp is gratis en vrijblijvend.

 

2021 legt de basis voor volgende jaren

Dit jaar houdt de gemeente bij hoeveel inwoners er bereikt worden met deze manier van werken. Alsook hoeveel inwoners de geboden hulp accepteren en hierdoor niet in grotere financiële problemen terechtkomen. Op basis van de resultaten bepaalt de gemeente of in de daaropvolgende jaren dezelfde werkwijze gehanteerd blijft of dat aanpassingen nodig zijn.

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen