Friesland - 12-10-2021

 

Column

Sake P. Roodbergen

 

Eind april, begin mei kunnen bermen compleet wit kleuren door de bloei van Fluitenkruid, een algemene kruidachtige plant die de Friese naam Piipkrûd draagt. Een half jaar later lijkt die witte zoom er nog altijd te zijn. Maar daar misleidt de natuur de mens.

 

Intussen is Fluitenkruid al lang uitgebloeid. De witte tint wordt nu verzorgd door de Gewone Engelwortel, die de Friese naam Ingelwoartel heeft gekregen. De Engelwortel bereikt dezelfde hoogte als het Fluitenkruid maar er zijn duidelijke verschillen tussen de twee schermbloemen. Allereerst is het blad van de Engelwortel veel zwaarder van uiterlijk, waar dat van het Fluitenkruid uit ragfijne stukjes lijkt te bestaan. Daarnaast is ook het bloeischerm van de laatste veel sierlijker dan het wat plompe scherm van de Engelwortel. Een laatste onderscheid is de aantrekkelijkheid voor insecten. Waar het Piipkrûd in het voorjaar betrekkelijk weinig vliegende en kruipende wezentjes lijkt aan te trekken, daar krioelen de bloemschermen van de Ingelwoartel in de nazomer van allerlei groepen en soorten van insecten. Met name zweefvliegen komen er graag een maaltje nectar of stuifmeel halen (zie foto, met 4 soorten zweefvliegen).

 

Een nog veel grotere witbloeiende schermbloem die ook rijkelijk bezoek ontvangt van insecten, is de Reuzenberenklauw, met de Friese naam Reuzebearepoat. De wetenschappelijke naam van deze gigant is Heracleum mantegazzianum. Deze metershoge bloeier is de laatste jaren in ongenade gevallen. De verwilderde reus overwoekert gemakkelijk een hele vegetatie. Een berucht voorbeeld is te vinden in het centrale deel van het natuurgebied Timertsmar tussen Grou en Warten, tegenover het Mineralogisch Museum.

 

De groep van de zweefvliegen vormt een interessante insectenfamilie. Er worden in ons land maar liefst 363 soorten onderscheiden, waarvan er 303 inheems zijn. Veel mensen verwarren grotere zweefvliegen met wespen door hun kleurencombinatie geel en zwart. Maar ze zijn gevaarloos, want ze kunnen niet steken. Hun ecologische waarde is groot. Het zijn uiterst belangrijke bestuivers. Ze vormen een groep van diertjes waarover de Engelse hommeldeskundige Dave Goulson opmerkt:

 

“Ugly or Beautiful, it is the little creatures that make the world go round. We should celebrate them and appreciate them for their wonderful diversity”.

 

(Lelijk of mooi, het zijn de kleine beestjes die de wereld aan de praat houden. We zouden ze moeten vieren en waarderen om hun prachtige verscheidenheid).

 

 

 

Foto en tekst Sake P. Roodbergen, Akkrum

 

 

 

 

Columns Sake P. Roodbergen

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER beleef-winter21middelpunt
13-10-2021

Magazine Beleef Midden Friesland krijgt vervolg

LEES MEER voorbeeldbrochureheerenveen
28-09-2021

De leukste adresjes in de regio Heerenveen!

LEES MEER naamloos
13-10-2021

Drukwerkactie inclusief GRATIS advertentie

LEES MEER waldemar-brandt-nhw-ko5so5i-un
20-10-2021

Wildexcursie en Wildproeverij bij Pier’s Hiem

LEES MEER image00016
20-10-2021

Hoera! Klaversma Schoenen bestaat 12,5 jaar

LEES MEER klaar-voor-de-start
20-10-2021

Grouster sloeproeiers leveren topprestatie in Amsterdam

LEES MEER whatsapp-image-2021-10-03-at-2
20-10-2021

Sax & Sticks

LEES MEER unknown
20-10-2021

U hoeft toch niet meer leren te fietsen?

LEES MEER certelogo
13-10-2021

Certe open spreekuurlocatie bloedafname in Akkrum

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen