Gjin drokte
Friesland - 28-01-2021
De mevrouw die net is overleden, heeft met haar zonen een aantal malen gesproken over de uitvaart. Het moest heel eenvoudig blijven: een afscheid in het stiltecentrum van het verzorgingshuis met alleen de naaste familie en een paar goede vrienden. En niemand mee naar het crematorium, dat was niet nodig. Haar kinderen en kleinkinderen konden haar wel uitzwaaien als de rouwauto van het verzorgingshuis wegreed naar het crematorium. “Jimme moatte gjin drokte fan my ha”, had ze gezegd en de kinderen vinden dat dat ook heel goed past bij wie ze was.
Maar als we met elkaar in gesprek gaan, is het toch niet zo simpel als mem had gedacht. Het stiltecentrum is redelijk groot en er komt maar een groepje van 20 mensen. Hoe gaan we het dan inrichten dat het toch nog een intieme sfeer krijgt? En de kinderen willen foto’s laten zien, maar er is geen beamer met scherm aanwezig. Het restaurant van het zorgcentrum wil kannen koffie en thee neerzetten maar de oranjekoek moeten de kinderen zelf meenemen. Alle muziek staat al op een usb-stick maar op de muziekinstallatie kunnen alleen cd’s worden gedraaid. En zo zijn er nog een aantal zaken die nogal wat hoofdbrekens opleveren.
De kinderen en kleinkinderen gaan vol enthousiasme aan de slag. Een dag vóór de uitvaart ga ik met de zonen en een paar kleinkinderen naar het stiltecentrum en schuiven we met tafels en stoelen om een intieme hoek te creëren. Er is een familielid met een beamer en een scherm. Een nichtje wil koffie schenken. In de loop van de dagen wordt alles opgelost en valt alles op z’n plek.
Het wordt een heel mooi, ingetogen afscheid. Met koffie, thee en oranjekoek. Met foto’s op het grote scherm en een herinneringstafel waar allemaal oude fotoboeken liggen die ingekeken worden en die aanleiding zijn tot het delen van herinneringen en verhalen. Met muziek uit de muziekinstallatie die ik anders op begraafplaatsen gebruik. En een kleinzoon met een conservatoriumopleiding zingt een lied.
Dan dragen de kleinkinderen hun beppe naar buiten, waar de rouwauto al klaar staat. Als de kist in de auto staat, vormen ze met elkaar een erehaag en stapvoets rijdt de rouwauto het terrein af. Er rijdt één auto achteraan. Op de valreep heeft één van de kleindochters bedacht dat ze beppe tóch niet alleen naar het crematorium wil laten gaan.
Twee weken later zit ik bij de kinderen voor het nagesprek. De oudste zoon zegt met een lach: “ik geloof niet dat mem zich heeft gerealiseerd wat haar wensen precies zouden gaan inhouden. Want dit was toch iets anders dan ‘gjin drokte’. Maar wat fijn voor ons om op deze manier afscheid van haar te nemen!”
Anne de Jong
Hebt u vragen, of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid?
U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.
Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,
Columns Anne de Jong Uitvaartzorg
Naar overzicht