Hoe haal je voordeel uit een krappe arbeidsmarkt?
Grou - 14-06-2022
Column door:
Kees van den Bosch
Adviseur Technische Carrières
Dagelijks komen er in de media berichten voorbij over de hoeveelheid openstaande vacatures, lage werkeloosheidscijfers en producten en processen die vertraging oplopen door het tekort aan medewerkers. De NS blijkt niet genoeg conducteurs, machinisten en ander personeel te hebben om alle treinen te laten rijden. Op Schiphol zagen we lange rijen, vluchten die uitvielen en forse vertragingen. Als klap op de vuurpijl zag Rijkswaterstaat zich onlangs genoodzaakt de Ketheltunnel bij Rotterdam af te sluiten omdat twee toezichthoudende operators zich ziek hadden gemeld.
Last van de krappe arbeidsmarkt hebben we dus zeker.
Dergelijke berichten over personeelstekorten buitelen weliswaar over elkaar heen, maar wat betekent het voor de kansen van medewerkers op de arbeidsmarkt? Die krappe arbeidsmarkt is toch fantastisch voor medewerkers? Dat zou je wel denken met 133 vacatures voor iedere 100 werklozen in het 1e kwartaal van 2022. Zeker als je een baan zoekt in een sector waar de krapte erg voelbaar is (de meeste vacatures staan open in de handel, zakelijke dienstverlening, bouw en zorg), liggen de banen voor het oprapen. Wat dat betreft geldt ook op de arbeidsmarkt gewoon de wet van vraag & aanbod; hoe minder er van zijn die het kunnen, hoe beter de beloning.
Maar hoe haal jij als medewerker nou voordeel uit een krappe arbeidsmarkt?
Hoe ga je het gesprek aan dat jij eigenlijk ook wel iets meer zou willen? Het is handig om over een aantal dingen na te denken. Bijvoorbeeld over hoe gemakkelijk je in de praktijk en in de regio een nieuwe vergelijkbare baan kunt vinden en hoe moeilijk het voor je werkgever is om een vervanger voor jou te vinden. Of het verstandig is om ineens een eisenpakket bij je leidinggevende op tafel te gooien. Nou snappen we wel dat alles duurder wordt en je salaris die stijging niet bijbeent. Dat er stijgende inflatie is en je hogere reiskosten hebt om op je werk te komen. Maar ineens je werkgever ‘het mes op de keel zetten’ is niet leuk en ook niet handig.
Veel verstandiger is het om er een samenwerkend gesprek via tweerichtingsverkeer met elkaar van te maken. Over hoe jij waarde aan het bedrijf toevoegt, en het bedrijf aan jou. Door wederzijds te bespreken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen en wat o.a. intern doorgroeien, training- & opleidingsbudget, extra werkzaamheden of juist afstoten van werkzaamheden, een hogere reiskostenvergoeding, flexibele werktijden, contractvorm, e.d. daarin positief zouden kunnen bijdragen.
Als je ondertussen niet vergeet dat werkgevers medewerkers die niet te vinden zijn, kansen moeten bieden, opleiden en begeleiden om ze op de juiste plek te laten landen, dan moet het goed komen. Wat dat betreft is de uitspraak (van Richard Branson, die hij deed in juist een ruime arbeidsmarkt) “Take care of your employees and they’ll take care of your business” zeker actueel.
Hebt u vragen of opmerkingen?
058 8330001, De Finnen 10, 9001 XW Grou
Op de foto: team PART Techniek,
van links naar rechts: Sybolt van der Eems, Chris Postma, Iris Mulder, Kees van den Bosch
Naar overzicht