Grou - 14-06-2024

 

Column door:

Kees van den Bosch

Adviseur Technische Carrières

In de pers hoor of zie je er tegenwoordig niet veel van, maar blijkbaar buiten het zicht van journalisten zijn momenteel her en der wat reorganisaties aan de gang. Meestal niet zozeer omdat de bedrijven grote acute financiële problemen ondervinden, maar wel omdat ze efficiënter en winstgevender willen worden. Dan kan een reorganisatie noodzakelijk zijn. En dat kan dan weer grote gevolgen hebben voor medewerkers.

 

Waarom reorganisatie

Meestal worden er reorganisaties ingezet om financiële tegenslagen te compenseren en om efficiëntie en winstgevendheid te verbeteren. Dan kan het snijden in personeelskosten een noodzakelijke maar onaangename keuze zijn. Als het bedrijf efficiënter moet werken, bijvoorbeeld door automatisering of stoppen van bepaalde activiteiten, kunnen bepaalde banen simpelweg verdwijnen.

 

Vrijheid werkgevers

Werkgevers hebben veel vrijheid en mogen zelf kiezen voor een reorganisatie. Mits er gegronde redenen zijn. Bij organisaties met meer dan vijftig werknemers moet de ondernemingsraad akkoord gaan. Vervallen er binnen drie maanden twintig of meer functies, dan moet dit gemeld worden bij het UWV en de vakbonden. In sommige Cao’s staan bepalingen die betrokkenheid van vakbonden vereist bij lagere aantallen.

 

Herplaatsing

Bij een reorganisatie heeft de werkgever herplaatsingsverplichting. Dit betekent dat werknemers waarvan de functie verdwijnt, binnen de opzegtermijn herplaatst moeten worden. Mits er passende vacatures zijn. Niet zelden moeten collega’s dan solliciteren op nieuwe functies, waarbij de onderlinge concurrentie regelmatig tot ongemakkelijke situaties leidt.

 

Geen herplaatsing

Als herplaatsing niet mogelijk is, kan de werkgever zijn verplichting als vervuld beschouwen. In dat geval kun de medewerker in verweer gaan of een vaststellingsovereenkomst overwegen, wat recht geeft op een uitkering. Deze situatie is nooit leuk, maar wij adviseren meestal ‘wacht maar even af waar de werkgever mee komt; zij moeten, jij mag.’

 

Ontslagvolgorde

Bij ontslagen moet de werkgever een juiste volgorde aanhouden. Binnen (functie-)groepen wordt een rangorde toegepast, wat meestal neerkomt op ‘het afspiegelingsbeginsel’. Simpel gezegd, is dat ‘last in, first out’ binnen leeftijdscategorieën.

Bijvoorbeeld als er 1 medewerker van 3 medewerkers in dezelfde functiegroep weg moet, dan wordt er gekeken naar leeftijd en dienstjaren. Stel dat van die 3 medewerkers er één 47 en één 48 jaar is, die van 47 heeft vier en die van 48 tien dienstjaren. De 3e is 34 jaar en heeft bijna 4 dienstjaren. De medewerker van 47 jaar zal dan worden voorgedragen voor ontslag vanwege de procentuele verdeling, ondanks dat hij meer dienstjaren dan de jongere collega had.

Dit ogenschijnlijk simpele principe gaat in de praktijk regelmatig fout, het is dan ook zaak hiervan de beargumentering specifiek op te vragen mocht het je overkomen.

 

Wat als je je nieuwe baan niet ziet zitten?

Als je een nieuwe baan niet ziet zitten, moet de werkgever deze als passend beschouwen en jouw akkoord vragen. Weiger je, dan kan dit reden zijn voor ontslag. Het is mogelijk om in verweer te gaan, maar de uitkomst is onzeker. Wat wel zeker is, dat bij ontslag een transitievergoeding wettelijk verplicht is.

 

Zelf ontslag nemen?

Ontslag nemen (vanuit emotie) wordt afgeraden, ook al is het begrijpelijk. Een reorganisatie is een zakelijke beslissing, geen persoonlijke. Ook al weet je zeker dat ‘het nieuwe plaatje’ niet bij je past, wacht even met het nemen van beslissingen. In de meeste reorganisaties zijn prima afvloeiingsregelingen, dus wacht die af.

 

Wanneer er een reorganisatie is, is de stemming natuurlijk meestal niet heel feestelijk. Maar in de praktijk zien we regelmatig dat ook vertrokken medewerkers op de langere termijn er positief op terugkijken. Omdat het ze dwong tot nieuwe stappen die goed uit pakten en/of het financieel voordeel opleverde.

 

 

Hebt u vragen of opmerkingen?

058 8330001, De Finnen 10, 9001 XW Grou

www.parttechniek.nl

www.zzpverloning.nl

 

 

Op de foto: team PART Techniek,

van links naar rechts: Chris Postma, Kees van den Bosch, Iris Mulder, Sybolt van der Eems

 

 

Columns van Kees van de Bosch

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER halloween-in-grou
22-10-2024

Grou griezelt met Halloweeen

LEES MEER 05-20-2023-fotos-buurtkoelkast
15-10-2024

Jumbo Grou krijgt inzamelpunt voor buurtkasten

LEES MEER schermafbeelding-2024-10-15-om
15-10-2024

De witgoedwissel loopt op z’n einde

LEES MEER dreamteater-logo-basis-cmyk
15-10-2024

Dreamteater Akkrum komt komend theaterseizoen met nieuwe producties

LEES MEER groupanjer
01-10-2024

Sinds 1 juli nieuw in Grou: Autobedrijf Panjer

LEES MEER mp-202421webpagina12
15-10-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER verdriet-dichtbij
15-10-2024

Wanneer het verdriet dichtbij komt

LEES MEER d3f2fe0b-faec-4ae2-9a91-f6e72f
15-10-2024

Deelauto

LEES MEER rodeklaver120514stmauricep1340
15-10-2024

Bargeblom en Barchjeblom

LEES MEER man-fishing-river
15-10-2024

Aan de haak geslagen

LEES MEER photo-anya-petra-eijer-06752-2
01-10-2024

Een liefdevol gebaar

LEES MEER img0854bvanoyenlr
01-10-2024

Noordwolde (6,5 km)

LEES MEER romteakkrumnes
01-10-2024

Nieuwsupdate Romte Akkrum Nes

LEES MEER kees-parttechniek
01-10-2024

Stelt je werkgever een verbeterplan voor?

LEES MEER mirjam-bos
01-10-2024

Wat is een BV?

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen