Grou - 15-06-2024

 

Column door:

Notariskantoor Mirjam Bos

 

Een BV is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en aandelenkapitaal. De eigenaren van een BV bezitten de aandelen en vormen de algemene vergadering van aandeelhouders. Er kunnen één of meerdere aandeelhouders zijn. Een BV wordt opgericht bij notariële akte. In deze notariële akte worden de statuten van de BV vastgelegd. De notaris schrijft de BV en de statuten in in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. In de notariële akte van oprichting van de BV wordt door de eigenaar of eigenaren, de algemene vergadering, het eerste bestuur van de BV benoemd. Het bestuur kan uit één persoon bestaan, bijvoorbeeld de aandeelhouder, dan spreekt men van de directeur-grootaandeelhouder (DGA). Het bestuur kan ook uit andere personen dan de aandeelhouder(s) bestaan. Een BV heeft dus een algemene vergadering én een bestuur.

 

Het bestuur van een BV heeft de dagelijkse zeggenschap over de onderneming. Het bestuur vertegenwoordigt de BV, neemt bestuursbesluiten en legt rekening en verantwoording af aan de algemene vergadering. De algemene vergadering benoemt en ontslaat het bestuur. Een bestuurder moet zich na de benoeming binnen een week inschrijven als bestuurder bij de Kamer van Koophandel. Het eerste bestuur wordt door de notaris ingeschreven.

 

Een bestuursbesluit is een besluit van het voltallige bestuur. Het bestuur besluit bij meerderheid van stemmen. Besluiten worden genomen in een bestuursvergadering en moeten daarna uitgevoerd worden. Als het bestuur besluit om nieuw meubilair te kopen, zal er een koopovereenkomst worden gesloten met een winkel. Deze overeenkomst wordt door één of meerdere bestuurders getekend. Zij vertegenwoordigen de BV. Een bestuursbesluit heeft alleen interne werking.

Een BV is alleen gebonden aan een overeenkomst als de persoon die getekend heeft, bevoegd is om de BV te vertegenwoordigen. In de statuten van de BV staat wie de BV mag vertegenwoordigen en uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt wie de bestuurders zijn. Soms heeft het bestuur een volmacht gegeven aan iemand om de BV te vertegenwoordigen. In de volmacht is bepaald welke bevoegdheden de gevolmachtigde heeft. Deze gevolmachtigde wordt ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

 

Het is de verantwoordelijkheid van de onderneming die handelt met de BV om na te gaan of de persoon die de overeenkomst heeft getekend daartoe bevoegd is. De onderneming kan dit controleren door een uittreksel uit het handelsregister, de statuten en eventuele volmachten op te vragen bij de Kamer van Koophandel. In principe mag men vertrouwen op de informatie die blijkt uit het handelsregister. Ondernemingen zijn zelf verantwoordelijk om deze gegevens actueel te houden. Als een bestuurder gestopt is en zich niet heeft uitgeschreven, kan hij aansprakelijk worden gesteld voor schulden of wanprestatie. Als blijkt dat een onbevoegd persoon namens de BV heeft getekend, is er geen geldige overeenkomst tot stand gekomen en is de BV niet gebonden aan de overeenkomst. Dit kan anders zijn als de persoon die getekend heeft de schijn heeft gewekt dat hij vertegenwoordigingsbevoegd was. Een rechter zal hierover uitspraak moeten doen.

 

Wilt u meer informatie over bestuursbesluiten en/of de vertegenwoordiging van een BV, dan bent u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een afspraak bij u thuis kan natuurlijk ook.

 

www.notarismirjam.nl

Stationsweg 1 Grou

(0566) 60 14 04

info@notarismirjam.nl

 

 

Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidings­bemiddeling, erfrecht en estate planning.

 

 

Columns Notariskantoor Mirjam Bos



Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER huldiging-team-emanuel-treemte
03-09-2024

Grouster IFKS skûtsje de Emanuel wint IFKS-skûtsjesilen 2024 B-klasse

LEES MEER moskou-4-369kb-klein-resolutie
03-09-2024

Akkrumer Muziekspektakel

LEES MEER naamloos-1
20-08-2024

Flötten in Akkrum

LEES MEER mp-202418pagina12
03-09-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER photo-anya-petra-eijer-06752-2
12-07-2024

Vakantie

LEES MEER img5575bvanoyenlr
11-07-2024

Nes-Aldeboarn (11 km)

LEES MEER kees-parttechniek
10-07-2024

Verveel je je op je werk? Kom in actie!

LEES MEER windmolen-reduzum
09-07-2024

Wind-wind situatie voor dorpen

LEES MEER image0
28-06-2024

Muziek doet wat met je

LEES MEER photo-2024-05-14-09-25-47
27-06-2024

Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes

LEES MEER gammauil0725teiunisblmgammauil
26-06-2024

Grutte nachtpit

LEES MEER afbeelding-van-whatsapp-op-202
26-06-2024

Vakantie

LEES MEER mirjam-bos
15-06-2024

Wie vertegenwoordigt een BV?

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen