Friesland - 07-04-2021

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij FryslânDe verkiezingen zijn achter de rug! Altijd een spannend moment om te zien hoe de samenleving denkt en dus stemt. Hoe komt klimaatbeleid bijvoorbeeld uit de strijd? Dat laatste is nu nog moeilijk te zeggen. Als Rutte ‘over rechts’ wil met JA21 in het kabinet, dan wordt het op dit punt lastig formeren met deze partij. JA21 ontkent de klimaatproblemen volledig. D66 heeft juist klimaat-aanpak als een van de grote speerpunten op haar agenda. Uitkomst ongewis dus!

 

Uit enquêtes onder de Nederlandse bevolking blijkt steeds weer dat fors meer dan 70% van de bevolking voor de aanpak van fossiele brandstoffen is. Genoeg draagvlak zou je zeggen. En een grote kans op boze inwoners de komende jaren.

 

In Frankrijk deed President Macron iets opmerkelijks om de burgers meer te betrekken bij klimaat. Onder druk van de ‘gele klimaat hesjes’ besloot hij een burgerberaad op te zetten. Macron had aan een groep van 150 gelote burgers gevraagd om sociaal rechtvaardige aanbevelingen te doen om de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent te verlagen in 2030.

 

Loting van burgers

150 willekeurig gelote burgers werd gevraagd om een klimaatadvies aan de regering te geven. Eerst zijn door een computer 255.000 willekeurige telefoonnummers gegenereerd. Al die mensen zijn gebeld met de vraag of ze, in principe, mee zouden willen doen aan een burgertop over het klimaat. Uit de groep van de mensen die ‘ja’ zei, is vervolgens een representatieve afspiegeling van de Franse samenleving geselecteerd: 49 procent van de deelnemers was man, 51 procent was vrouw; 62 procent kwam uit de stad, 15 procent uit kleine gemeentes; een kwart had geen diploma of alleen de middelbare school afgemaakt, een vijfde had een universitair diploma, enzovoort.

 

De burgers kwamen in totaal met 149 voorstellen op de proppen, zoals een verlaging van de btw op treinkaartjes, een verbod op reclame voor fossiele brandstoffen, en een stop op de bouw of uitbreiding van luchthavens.

 

Van idee naar wet

Van de 149 voorstellen stuurde Macron 145 door naar ofwel zijn ministeries (om direct uitgevoerd te worden) ofwel het parlement (om in wetgeving opgenomen te worden). Macron verklaarde: ‘Dit burgerberaad is geen bedreiging voor de parlementaire democratie, maar complementeert en verrijkt haar’.

 

Verschillende Nederlandse partijen hebben nu in hun programma het houden van een burgerberaad opgenomen. Ook in Fryslân wordt steeds meer gesproken over het instellen van een lokaal burgerberaad over klimaat en andere problemen die in sneltreinvaart op ons af lijken te komen.

 

Houd het niet in beraad… doe het gewoon!

 

 

(Teksten deels uit artikel van de ‘correspondent')

 

 

Columns Bouwe de Boer

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen