Ingaan Zomertijd = Zin in Vakantie?
Grou - 13-04-2022
Column door:
Kees van den Bosch
Adviseur Technische Carrières
Meestal zien we na het ingaan van de zomertijd, ook het opnemen van vakantiedagen een vlucht nemen. Maar wat als je op je werk eigenlijk niet vrij kunt krijgen?
De werkgever is verplicht medewerkers de mogelijkheid te geven om vakantiedagen te gebruiken. De medewerker heeft de plicht om ze op te nemen binnen de gestelde termijn.
Maar is een werkgever verplicht om in elke situatie verlof goed te keuren of kan dat geweigerd worden?
Het verlof afkeuren mag niet zomaar: een werkgever heeft hier goede redenen voor nodig. Een werkgever is verplicht om binnen twee weken op een verlofaanvraag te reageren. Een werkgever kan verlof alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan zijn:
- (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd.
- Reeds ingediend verlof van collega’s in dezelfde periode.
- Afwezigheid van collega’s of vervangers om een andere reden, bijvoorbeeld ziekte.
- Te weinig vakantiedagen beschikbaar.
Vooral het 2e punt is in de praktijk regelmatig voer voor discussie. De één wordt bijvoorbeeld door schoolgaande kinderen of partner beperkt in de keuze wanneer vakantie te nemen. Maar is daardoor ook bepalend voor wanneer andere collega’s wel / niet op vakantie kunnen. Nog meer discussie wordt het wanneer de één eerder en slimmer is in het strategisch inzetten van vakantiedagen.
Bijvoorbeeld als je dit jaar tussen Hemelvaart en Pinksteren vrij neemt, dan hoef je maar 13 dagen op te maken om in totaal 23 dagen vrij te zijn. En als je rond kerst vrij neemt dan hoef je maar 4 dagen op te maken om in totaal 9 dagen vrij te zijn.
Maar als in een team van vier collega’s twee dat aangevraagd en geaccordeerd hebben gekregen terwijl de andere twee niet zo van het vooruit plannen zijn, dan krijgen zij straks de deksel op de neus… Want zij moeten én hard werken omdat collega’s vrij zijn, én als beloning mogen ze meer vakantiedagen inzetten om op hetzelfde aantal vrije dagen te komen.. Het zal zeker niet de 1e keer zijn dat erdoor een conflictsituatie ontstaat.
Dat medewerkers onderling vakanties af moeten stemmen is zeker aan te raden. En als werkgever ‘even snel’ verlofaanvragen goedkeuren daarentegen af te raden. Goed werkgeverschap én goed werknemerschap zijn nou éénmaal nodig voor een goede arbeidsrelatie. Iedereen wil zowel privé als op het werk plezier hebben. En niemand houdt van gedoe of extra kosten. Bijvoorbeeld als verleend verlof weer ingetrokken moet worden dan moet de werkgever eventuele onkosten van misgelopen, geannuleerde of ingekorte vakanties vergoeden…
Vakantiedagen zijn er om tot rust te komen en niet om conflictsituaties te creëren. Dus zet ze slim, in overleg in. Maak plannen in samenspraak met collega’s. Op naar een fijne vakantie en mooie zomer!
Hebt u vragen of opmerkingen?
058 8330001, De Finnen 10, 9001 XW Grou
Op de foto: team PART Techniek,
van links naar rechts: Sybolt van der Eems, Chris Postma, Iris Mulder, Kees van den Bosch
Naar overzicht