Friesland - 26-05-2021

 

“Nee hoor, dat is niks voor mij”, zegt ze. Woorden die vaak klinken als ik de nabestaanden van een overledene vraag te helpen bij de laatste verzorging. Vaak lijken ze zeker van hun zaak, maar nadat we even rustig gepraat hebben beginnen ze soms toch te twijfelen. Daarom spreek ik af dat ze aanwezig kan zijn en dat ze zelf kan aangeven wanneer ze iets wil doen of juist niet.

 

Laatste verzorging of áfleggen’?

Vele mensen zeggen in de volksmond nog steeds afleggen. Persoonlijk vind ik dit een raar woord; gekscherend zeg ik wel eens dat ze in films vaak iemand omleggen en dat afleggen dus niet een vriendelijk woord is. Laatste verzorging klinkt veel vriendelijker en het woord dekt ook direct de lading. Het is de laatste keer dat je je geliefde mag verzorgen.

 

“Om je vader, moeder of andere dierbare te helpen met de laatste verzorging is iets heel moois!”

 

De eerste klik is vaak gemaakt!

We kletsen wat af, heel fijn want zo kan zij haar verhaal kwijt en leer ik de familie alvast wat beter kennen. Ongemerkt haalt ze een kommetje warm water voor me, een stukje zeep wat moeders altijd gebruikte, een handdoek en washandje. Over de kleding waren haar broer en zij het daarvoor al eens.

 

Dan kleden we haar moeder uit en bedekken haar direct met een handdoek, zodat ze niet te kijk ligt. We praten met elkaar en vooral ook tegen haar moeder, ze is er echt bij. Dan wassen we haar moeder van top tot teen, heel rustig, heel liefdevol. Ook haar haren wassen we, het is al zo’n tijd geleden dat dat gebeurd is. Mevrouw blijft erbij en weet het verzorgen steeds meer te waarderen. Haar favoriete kleding, het make-upje waar zij zo van hield, en tot slot het lakken van de nagels. Mevrouw is in haar element, het haar van haar moeder deed zij tot voor kort elke week. Als we helemaal klaar zijn is mevrouw tot tranen toe geroerd; “ik heb mijn moeder weer een beetje terug!” En ook later in de week blijft het trotse gevoel, dat ze tóch geholpen heeft. Dat het zo mooi, rustig, liefdevol en waardig was. Dat ze dit nog voor haar moeder heeft kunnen doen.

 

 

Met een warme groet van Leo Boermans

Als u vragen heeft over wat wel of niet kan tijdens een uitvaart, neemt u dan gerust een contact met ons op. Heslinga Uitvaartzorg, bereikbaar via 0515- 85 57 57 of info@bvuitvaartzorg.nl
 
 
Foto 1: Pixabay
Op foto 2: Leo Boermans

 

 

Columns Leo Boermans

 


Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER worst1
06-12-2022

Vrachtwagenchauffeur staat centraal

LEES MEER akkrumgiftcard
01-12-2022

Uniek. Akkrum-Nes heeft haar eigen cadeaukaart

LEES MEER mm-24
30-11-2022

MiddelPunt Magazine 24 - November 2022

LEES MEER Beleef-MF-Winter-22-23
22-11-2022

BELEEF Midden-Friesland Winter 2022-2023

LEES MEER kerstconcert-2022-12-17-a4-met
01-12-2022

Agenda Midden Friesland

LEES MEER 10000-flyers
10-08-2022

Drukwerkactie inclusief GRATIS advertentie

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen