Akkrum-Nes - 29-04-2021

 

Een voedseltuin voor iedereen in Akkrum-Nes. Als ontmoetingsplek, om samen van te genieten, om gezonde bloemen, vruchten en groenten te laten groeien, om opbrengsten met elkaar te delen, als inspirerende plek voor educatie en om de biodiversiteit te stimuleren en insecten en bestuivers te helpen: dat is wat wij voor ogen hebben. De locatie hiervoor? Het stukje grond langs het fietspad naar de brede school. Daar staan al een paar fruitbomen en zo af en toe staan er schapen.

 

Wij zijn Anita Andringa, Anita Boer en Jildau van Dijk. Al ruim anderhalf jaar zijn wij bezig om deze droom uit te laten komen. Zo hebben we in juli 2020 een Stichting opgericht, Stichting Grien Akkrum Nes. Met grote dank aan Groenewegen Advocaten en Notarissen in Heerenveen die de akte kosteloos voor ons heeft opgesteld én heeft gepasseerd na een klinkende match tijdens de Hart voor Heerenveen “meet & match” in november 2019.

 

Het bijzonder jaar 2020 hebben we benut door alle drie cursussen te volgen om het natuurlijk moestuinieren, permacultuur en moestuinieren op grote schaal onder de knie te krijgen. Inspirerende en gedreven mensen hebben ons les gegeven: “natuurfaam” Lemke Statema, docent eetbaar groen”, tuinder en auteur Linder van den Heerik en Brechtje Hamelynck en Michel Pauluis van de zelfoogsttuin “Us Hof” in Sibrandbuorren.

 

We hebben de omwonenden van de Boarnsterdyk geïnformeerd over onze plannen en de reacties waren overwegend positief. Ook de schooldirecteuren zien het helemaal zitten! We willen nog meer verbindingen in het dorp maken met Leppehiem bijvoorbeeld en wie weet het Pakhuis.

 

Ook hebben we Martin Slort, een permacultuur docent, van Boeren in het Bos in Nijeberkoop betrokken om ons op gang te helpen bij het maken van een inrichtingsplan.

Naast al deze inspiratie en educatie moest er ook administratief werk worden verricht. Zo is er door ons een projectplan opgesteld waarmee we de boer op zijn gegaan! Dit heeft resultaat gehad, want zowel van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes als de Doarpskeamer hebben we een financiële bijdragen ontvangen!

 

Het projectplan hebben we ook ingediend bij de gemeente Heerenveen, om een vergunning te krijgen om op het perceel een gemeenschapstuin te maken. 0p 25 maart 2021 is de vergunning afgegeven. Ook is er door de gemeente bodemonderzoek gedaan, de waarden die zijn gemeten staan onze plannen niet in de weg! En ook de gemeente heeft subsidie verstrekt.

 

De seinen staan op groen!! De eerste fruitbomen hebben we ook al, een aantal perenboompjes gered van de versnipperaar. Deze hebben we op 27 maart vaste grond gegeven.

 

Maar we kunnen zeker hulp gebruiken! Zo hebben we een aantal bedrijven in Akkrum benaderd om ons te ondersteunen of te helpen met bijvoorbeeld graafwerkzaamheden of materialen.

 

Een gemeenschapstuin zonder vele handen die wroeten, zaaien, oogsten en genieten… dat is natuurlijk maar niks. Dus we zijn ook op zoek naar vrijwilligers. Vind jij ons plan de moeite waard en wil je je handen één keer of zelfs regelmatig uit de mouwen steken? Hou je van gezelligheid en vindt je biodiversiteit en lokaal voedsel verbouwen prachtig? Meld je dan aan.

 

Ook als je je bestuurlijk wilt inzetten! Ons bestuur bestaat nu uit ons drieën, maar we zien graag versterking met een aantal bestuursleden. Neem contact met ons op via onze website: www.doarpstun.nl of mail naar info@grientetunakkrum.nl.

 

Update, rectificatie en aanvulling

In ons enthousiasme om eindelijk echt te beginnen, hebben we ons vergaloppeerd in het bedanken van mensen en organisaties in het artikel in Middelpunt nummer 8 (april 2021).

 

We hebben per abuis vermeld dat we financiële steun hebben ontvangen van De Doarspskeamer, dit is niet juist. De mensen van de Doarpskeamer hebben ons wel enorm ondersteund met raad en daad.

 

Dankzij deze ondersteuning heb-ben we een financiële ondersteu-ning aangevraagd en toegekend gekregen bij Stichting Funds It Mienskar en Plaatselijk Belang Akkrum-Nes. Nogmaals dank daarvoor!

 

En we zijn in ons enthousiasme ook vergeten te melden dat we steun hebben gehad vanuit het Project Delende Dorpen van de Friese Mileu Federatie en het Netwerk Duurzame dorpen.

 

Dankzij alle steun en hulp konden we in het weekend van 17 en 18 april naar buiten toe en de grond bewerken. Op maandag 12 april hebben we met hulp van de lijnentrekker van VV Akkrum de lijnen uitgezet. Zaterdag 17 april hebben we een stukje afgegraven om water in op te vangen – een zogenoemde swale - en stukken gefreesd om in te zaaien met bloemen.

 

En daarmee is een nieuwe fase aangebroken: zaaien en plan-ten! Heeft u nog zaadjes liggen, of te veel plantjes opgekweekt? Geen zorg, er is plek genoeg op de Doarpstun!!

 

Graag even contact via info@grientetunakkrum.nl en dan kunnen wij de zaadjes of plantjes van u een goed plekje geven!

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER posterkerstmarkta3
05-12-2023

Gezellige kerstmarkt en koopavond in Akkrum

LEES MEER popkoor-foto-5b
05-12-2023

Verrassend Herfstconcert Popkoor Akkrum

LEES MEER rijschool
22-11-2023

Rijschool Mid-Fryslân binnenkort van start

LEES MEER mp202325pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER 10000-flyers-ab
14-02-2023

Drukwerkacties Inclusief Verspreiding of GRATIS Advertentie

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen