Friesland - 14-09-2021

 

Afgelopen jaren heb ik een aantal keren meegemaakt dat een familie denkt dat ze in het verleden graven hebben gereserveerd maar daar geen papieren van blijken te hebben. Een hele vervelende situatie: vader of moeder is overleden, de kinderen denken dat er een graf beschikbaar is en dan blijkt dat niet zo te zijn. Het gaat dan om nieuwe graven waarvan de familie in de veronderstelling verkeert dat zij die al gekocht of gereserveerd hebben en dus op naam hebben staan.

 

Het probleem doet zich vooral voor bij begraafplaatsen van de voormalige gemeente Boarnsterhim. Waarschijnlijk zijn in het verleden mondelinge toezeggingen gedaan door de gemeente Boarnsterhim (of voorgangers daarvan) dat bepaalde plekken zouden worden gereserveerd, bijvoorbeeld de plek naast ouders of grootouders. Maar daar is nooit iets van op papier gezet. Dat was vroeger ook niet zo nodig, iedereen kende iedereen en men wist wel wat er was afgesproken. Maar de tijden zijn veranderd en de gemeente Boarnsterhim bestaat niet meer. De huidige gemeenten waarin Boarnsterhim is opgegaan, hebben in hun administratie vaak niets staan over deze mogelijke toezeggingen. En de families hebben geen grafbewijzen. Dan ontstaat een hele vervelende situatie als er iemand overlijdt. Want op dat moment moet dan een beslissing worden genomen: toch begraven, op een andere plek (en de volledige kosten voor de grafrechten betalen) of besluiten te cremeren.

 

Andersom is het bijvoorbeeld in Raerd zo dat er nogal wat lege plekken zijn op de begraafplaats, waarvan de gemeente niet weet of die ooit gekocht (en dus gereserveerd) zijn door een familie en of die families daar bewijzen van hebben. De gemeente durft op die plekken geen nieuwe graven te maken omdat niet helder is of er toch nog iemand is die de grafrechten van die plek heeft en ook op papier heeft staan. Mogelijk is dat op meer gemeentelijke begraafplaatsen het geval.

 

Het is een ingewikkeld verhaal. Maar waar het om gaat: als u denkt dat uw familie in het verleden graven heeft gekocht of gereserveerd, dan is het verstandig om in uw administratie te kijken of daar iets van op papier staat. En neem ook contact op met de betreffende gemeente om te vragen of zij daarvan een vermelding hebben in hun administratie. Zo komt u later niet voor vervelende verrassingen te staan.

 

 

Anne de Jong

 

Hebt u vragen of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,

www.dejonguitvaartzorg.nl

 

 

Columns Anne de Jong Uitvaartzorg

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen