Wind-wind situatie voor dorpen
Friesland - 09-07-2024
Column
Bouwe de Boer
Projectleider
Freonen Fan FossylFrij Fryslân
info@freonen.nl
De Provincie Fryslân gaat over de ‘omgevingsverordening’. In deze regeling wordt geregeld hoe in Fryslân wordt omgegaan met zonneparken en windmolens op land.
Een belangrijke regeling die dus ook regelt hoeveel groene energie we kunnen opwekken in onze provincie. En dat is weer van belang voor het halen van de Friese klimaatopdracht in 2030. In de verordening staat dat dorpen die al een windmolen hebben (dorpsmolen) een grotere molen mogen plaatsen dan ze al hebben. 14 Friese dorpen hebben een eigen windmolen. Twee van die dorpen hebben de windmolen al vervangen door een grotere. Reduzum en Tzum. In deze twee dorpen zit een groepje doorzetters die dat voor elkaar hebben gebokst. En niet zonder resultaat! Daardoor hebben deze dorpen extra inkomsten waardoor er een continue stroom geld (meer dan € 25.000/jr) beschikbaar is voor lokale mienskipsprojecten.
Meer dorpen
Veel meer Friese dorpen willen een windmolen om verschillende redenen: eigen energie opwekken, het dorp energieneutraal maken maar vooral: grip op de energieprijzen door zelflevering.
Mogelijk toch
Omdat er veel meer dan 14 dorpen zijn die een windmolen willen, zijn er een groot aantal energiecoöperaties in hun wiek geschoten en ook een groot aantal gemeenten. Die hebben namelijk wel in de gaten dat veel Friezen dit willen en dat dit ook kan op een creatieve manier. Nl via nu al bestaande (particuliere) afgeschreven windmolens, die omgetoverd kunnen worden in een ‘Dorpsmolen’. Een voorbeeld kan zijn de bestaande kleine windmolen bij Grou op de rioolwaterzuivering aan de snelweg naar Leeuwarden. Stel dat een paar honderd Grousters (of Jirnsumers) een aandeel nemen in een nieuwe grotere molen op die plek, dan ontstaat er een ‘Dorpsmolen’. Die valt dan onder de voorwaarden van de Subsidie Collectieve Energie-opwekking (SCE-regeling). Mocht de Provincie dat in de verordening toestaan, dan ontstaat er een wind-wind situatie! Dorpen krijgen hun eigen energie, het aantal windmolens stijgt niet, de netcongestie wordt beter en dorpen gaan zelf versneld aan de slag om uitdagingen lokaal aan te pakken.
Meer dan 100 partijen hebben de provincie gevraagd om dit mogelijk te maken. Een mooie beweging van onderop! Springt de provincie er bovenop?
Foto: De nieuwe windmolen van Reduzum
Naar overzicht