Glyfosaat
Friesland - 09-11-2023
Column
Sake P. Roodbergen
Het gebeurt niet zo vaak dat de EEG-landen in Europa over een zaak besluiten die de gezondheid van iedere Europeaan kan raken. Dat gebeurde op vrijdag de dertiende van de maand oktober. “Moet het gebruik van het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat nog tien jaar worden toegestaan?”
Het omstreden middel bestaat al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Steeds luider worden de meningen van wetenschappers in alle werelddelen dat het middel erg gevaarlijk is en zelfs verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontstaan van de hersenaandoening Parkinson. Boeren gebruiken het vergif om de vegetatie van een akker of weiland dood te spuiten om vervolgens een ander gewas in te zaaien. Het dodelijke middel wordt door plantenwortels opgenomen en komt via de sapstromen in de plant ook terecht in de voortplantingscellen (stuifmeelkorrels en zaadknoppen in het vruchtbeginsel). En zo vergiftigt het indirect ook de onmisbare bestuivende insecten als bijen en zweefvliegen (zie foto met driehoekzweefvliegen op Japanse anemoon) In ons land mag dit middel -verkocht onder de naam Roundup- al niet meer worden gebruikt door particulieren. De Tweede Kamer was vrijwel unaniem tégen het verlengen van het gebruik met tien jaar. Onze landbouwminister onthield zich in Brussel van stemming. Die stemming gaf geen duidelijke meerderheid voor of tegen. Er volgt een tweede stemming.
Het is niet te begrijpen dat, terwijl de bewijzen voor de ernstige schade zich opstapelen, onze volksvertegenwoordigingen in Brussel zich niet vóór de bescherming van mensen en dus vóór het voorzorgsbeginsel uitspreken. In geval van dreigend gevaar: stoppen!
Bron: Spinnen, Wantsen en Sweefmiggen (natoergids S.P.Roodbergen; Uitgeverij Wijdemeer, Dokkum 2023)
Tekst en foto’s: Sake P. Roodbergen, Akkrum