Akkrum/Nes - 01-10-2024

 

Column

Romte Akkrum Nes

 

Voor u ligt een korte nieuws-update van de Regiegroep Romte Akkrum-Nes. Wij brengen u op de hoogte van de ontwikkelingen naar aanleiding van de eerder door ons georganiseerde schetsschuit. Het is een tijdje stil geweest, maar dat betekent allerminst dat er stilgezeten is. In de tussentijd zijn er allerlei ontwikkelingen geweest die we hieronder hebben weergegeven.

 

Geld voor vervolg schetsschuit

Op donderdag 11 april heeft de gemeenteraad van Heerenveen geld beschikbaar gesteld voor een formeel vervolg op de schetsschuit van Romte Akkrum-Nes. Bijzonder aan dit besluit is dat de gemeente heel graag sámen wil blijven optrekken. Er zal dus sprake zijn van echte samenwerking tussen inwoners uit het dorp en ambtenaren bij de voorbereiding op de besluitvorming voor woningbouw in Akkrum-Nes. Deze vorm van ‘coproductie’ is nieuw en geeft blijk van wederzijds vertrouwen.

 

Personele wisselingen

We zijn blij dat deze besluiten genomen zijn voordat er personele wisselingen plaatsvonden. Want inmiddels is wethouder Van Veen opgevolgd door wethouder Tromp. Bovendien is met ingang van 1 september een nieuwe projectleider, mevrouw Corina Neelis, gestart. Voor de zomervakantie hebben we reeds kennis met haar gemaakt. Van beide zijden ervoeren we de energie en motivatie om vlot stappen te zetten die nodig zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van Akkrum-Nes.

 

Tusken de Marren

Het afgelopen voorjaar ging er in Akkrum-Nes veel aandacht uit naar de uitbreiding van het recreatiepark Tusken de Marren. Stichting Mooi Akkrum heeft een stevige politieke lobby gevoerd om de uitbreiding tegen te houden. De kerngroep Romte Akkrum-Nes heeft zich ten aanzien van het recreatiepark altijd neutraal opgesteld. De roep van Mooi Akkrum, om eerst een integrale visie van de ruimtelijke ontwikkeling van onze dorpen te maken sluit nauw aan bij de gedachte achter de schetsschuit. De brochure die we naar aanleiding van de schetsschuit publiceerden, geeft een mooie aanzet tot deze integrale visie. Daarom gaan ROMteAKKRUM-NES en stichting Mooi Akkrum samen met de gemeente optrekken in het ontwikkelen van die integrale visie. Daarmee bundelen wij onze ideeën en profiteren we van nog meer expertise/deskundigheid binnen onze dorpen.

 

Jongerenschetsschuit

Naar aanleiding van de schetsschuit, de brochure en de informatieavond die we daarover organiseerden, werd van diverse kanten op positief kritische manier geïnformeerd naar het geluid en het perspectief van jongeren. Dat is de reden dat we afgelopen voorjaar specifiek voor jongeren een schetsavond hebben georganiseerd. Deze avond was gericht op kansen voor woningbouw binnen de bebouwde kom (wordt ook wel ‘inbreiding’ genoemd). Waar zien jongeren kansen voor herbestemming van bestaande gebouwen? Welke open ruimtes zijn volgens onze jongeren geschikt om te bebouwen? De flyer met de opbrengsten van deze avond, wordt nu ontworpen en zal binnenkort in Akkrum-Nes worden verspreid.

 

Procesbepaling en -organisatie

Op maandag 16 september is er overleg geweest met de gemeente over de wijze waarop we als Romte Akkrum-Nes en stichting Mooi Akkrum een verdere bijdrage kunnen leveren aan de ruimtelijke ontwikkeling van onze dorpen. Het gaat dan met name over de realisatie van nieuwe woningen. De gemeenteraad heeft een aantal formele besluiten genomen die de weg openen om nu ook echt aan de slag te gaan. Wat bijzonder is aan de werkwijze van de gemeente is dat ze daarin graag samen optrekt met de inwoners van Akkrum-Nes. Wij geloven dat er van Akkrum-Nes een bijzondere eigen kracht uitgaat. Dat hebben we laten zien met de schetsschuit en laten we zien met vele andere initiatieven. Die kracht gaan we de komende tijd inzetten om – samen met de gemeente – te komen tot een breed gedragen plan voor woningbouw en de ruimtelijke toekomst van onze eigen leefomgeving. Over het hoe en wanneer hopen we in de volgende Update meer te vertellen.

 

Behoefte aan ondersteuning

De regiegroep komt regelmatig bij elkaar. Dat geeft aanleiding tot het maken van notulen, afspraken etc., etc. Daarom is er behoefte aan secretariële ondersteuning. Als je interesse hebt in dit project én je hebt bewezen secretariële vaardigheden… stuur dan een mail naar akwaseum@gmail.com. Je werkzaamheden worden vergoed.

 

Tijdbalk / Gerealiseerde Activiteiten

Jaar - Datum - Activiteit

2023 - 9 en 10 mei - Schetsschuit / Leppehiem

2023 - 12 september - Uitgave Brochure ‘ROMteAKKRUM-NES

2023 - 20 september - Infomarkt / Leppehiem

2024 - 21 maart - Jongerenschetsschuit / Doarpskeamer

2024 - 11 april - Inspreekavond ROM / gemeente Heerenveen

2024 - september -  ROMteAKKRUM-NES procesbepaling en -organisatie

2024 - oktober - Uitgave Verslag Jongerenschetsschuit

 

Wij hopen jullie zo voldoende te hebben geïnformeerd. Als er weer nieuwsfeiten zijn laten we dat, vanzelfsprekend, zo snel mogelijk weten.

 

Met vriendelijke groet,

Regiegroep ROMteAKKRUM-NES

 

 

Columns Romte Akkrum-Nes

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER groupanjer
01-10-2024

Sinds 1 juli nieuw in Grou: Autobedrijf Panjer

LEES MEER 308927595605218831331180648733
01-10-2024

Gruppo di Brasso viert vijf jarig jubileum

LEES MEER 2023-11-spiegeling
18-09-2024

Fries Museum op Paad kiest Kerkje als aftraplocatie

LEES MEER mp-202420webpagina12
03-09-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER photo-anya-petra-eijer-06752-2
01-10-2024

Een liefdevol gebaar

LEES MEER img0854bvanoyenlr
01-10-2024

Noordwolde (6,5 km)

LEES MEER romteakkrumnes
01-10-2024

Nieuwsupdate Romte Akkrum Nes

LEES MEER kees-parttechniek
01-10-2024

Stelt je werkgever een verbeterplan voor?

LEES MEER mirjam-bos
01-10-2024

Wat is een BV?

LEES MEER windmolens-van-dorpen-(lc-26-s
01-10-2024

Doarpswyn

LEES MEER adobestock779727501
17-09-2024

Ik fielde my net wolkom...

LEES MEER img7770
19-09-2024

ABC

LEES MEER appelvinkagenda2025ingeduijsen
18-09-2024

Appelvink

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen