De Wesp en het nest
Friesland - 12-11-2024
Column
Sake P. Roodbergen
Vrijwel niets meer was er van het nestkastje te zien. Van het gat van de mezenkast al helemaal niks. Voor man Koolmees en zijn vrouw was de toegang geheel versperd. Het ene nest compleet ingebouwd door het tweede. Het was een wonderlijk schouwspel: wespen hadden de nestkast volslagen en in z’n geheel bezet.
Duidelijk zichtbaar vlogen de insecten in en uit hun bolwerk. En Pier en Afke vetrokken geen spier. Heerlijk vanuit de luie ligstoel aanschouwden ze aandachtig het wonderlijke geheel. Een situatie van vreedzaam naast elkaar bestaan van dier en mens. En een situatie die bovendien alle soorten van vermaak bood: woeste wespenachtervolging, drukke verjaging en op de achtergrond zwoele wespenmuziek. Ik maakte foto’s van alle kanten (zie foto 1).
En ook daarop reageerde de wespenfamilie niet. Ze lieten me in alle rust mijn gang gaan. Eén ding was mij wel duidelijk: in deze vogelkast zouden dit seizoen geen vrolijke jonge meesjes geboren worden en uitvliegen. En natuurlijk is het de vraag hoe dit verder zal gaan. Blijft deze bezetting de komende tijd in stand of wordt de tijdelijke woning na één wespenbroedjaar weer netjes en schoon opgeleverd?
Over welke wesp hebben we het eigenlijk? Dat is nog niet zo simpel. In ons land leven rond vijfduizend wespensoorten. Rond de vijftien hebben een sociale levenswijze. Het is duidelijk dat de Pier- en Afkewesp tot deze sociale groep behoort. Zij worden samen ook wel de Papierwespen genoemd omdat ze hun nest bouwen van gekauwd ‘papier’, dus houtstof. In ons land komen we meestal de Gewone wesp en de Duitse wesp tegen. Ik denk dat we hier te maken hebben met de eerste, de Gewone wesp, die in het Latijn Vespa vulgaris genoemd wordt. We wachten af wat er gebeurt bij huize Dijkstra.
Foto 1: Wespennest
Foto 2: Links Gewone wesp, rechts Bandzweefvlieg, samen op bloeiende Klimop
Tekst en foto's: Sake P. Roodbergen, Akkrum