Zeearend
Friesland - 20-05-2022
(See-earn, Haliaeetus albicilla)
Column
Sake P. Roodbergen
De lente is met al zijn jonge leven het seizoen van de voortplanting in de natuur. De moderne techniek maakt het mogelijk die ontwikkeling binnenshuis intiem mee te maken. De webcam is schitterende techniek. Vanuit je leunstoel kun je zo alle capriolen van oud en jong in de natuur meemaken.
Op Bevrijdingsdag 5 mei van dit jaar hadden wij de keuze om in Leeuwarden een festival te bezoeken, of in alle rust een Gruttonest te observeren. Wij kozen voor het laatste en met alle geluk van de wereld. Uitgerekend deze morgen kwamen de vier grote eieren van Limosa limosa uit. En dan moet je niet lang wachten: eenmaal uit het ei en wat opgedroogd gaan de skriezepiken direct op pad! Achter elkaar gaan ze aan de wandel. En moeders roept vader even om het zaakje wat in de gaten te houden. Om vier uur was het nest leeg en geen vogel meer op het scherm te bekennen. De webcam kon worden ontmanteld.
Hoe anders is de ontwikkeling rond het nest van de ontzagwekkende Zeearend (See-earn). Deze webcam biedt een buitengewoon fraai beeld in een kolossaal nest in een boom in het natuurgebied De Alde Feanen, beheerd door It Fryske Gea. Op 14 en 18 maart werd er een ei gelegd. Op 22 en 24 april kwamen ze respectievelijk uit. De directe zorg is intensief en langdurig. Het is aandoenlijk te zien hoe de reusachtige vogel met zijn vervaarlijke haaksnavel piepkleine bloederige brokjes van een geslagen Waterhoen of Bruin rat afscheurt en dat met een sierlijke beweging heel voorzichtig naar de kleine bekjes brengt. Zo nu en dan ben je getuige van een aflossing van de wacht. Wij kennen ondertussen het verschil tussen pa en ma. Let vooral op de overgang van de snavel naar de voorhoofdsveertjes.
De foto van de ‘vliegende deur’ is gemaakt van het beeld dat het pc-scherm biedt (zg. screenshot) en daarom niet geheel scherp.
Bron: www.beleefdelente.nl/zeearend
Tekst en foto: Sake P. Roodbergen