Grou - 05-12-2020

 

Column door:

Notariskantoor Mirjam Bos

 

Iedereen die onroerend goed koopt of krijgt moet overdrachtsbelasting betalen.  Het tarief in de huidige wet is 6%, met als uitzondering het kopen of krijgen van een huis, dan is het tarief 2%. Deze 2% geldt ook voor zogenaamde “aanhorigheden”, de wettelijke term die gebruikt wordt voor tuin, een garage of een stuk grond dat bij het huis hoort. Op 12 november 2020 heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen met drie nieuwe tarieven, een algemeen tarief van 8%, 0% voor huizenkopers jonger dan 35 jaar en 2% voor huizenkopers vanaf 35 jaar.  Nieuw is ook dat kopers een schriftelijke verklaring bij de notaris moeten indienen over het gebruik van hun huis. De nieuwe wet treedt op 1 januari 2021 in werking.

 

Het algemeen tarief van 8% geldt als het 2% tarief of de vrijstelling van overdrachtsbelasting (0% tarief) niet van toepassing is.  Voor een beroep op de vrijstelling moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan. Huizenkopers onder de 35 jaar kunnen éénmalig gebruik maken van de vrijstelling, uitsluitend als het huis als hoofdverblijf gebruikt wordt. Vakantiewoningen of tweede woningen gelden niet als hoofdverblijf. Het gebruik als hoofdverblijf dient schriftelijk vastgelegd te worden in een verklaring die de notaris aan de notariële akte van levering vasthecht.  De koper bepaalt zelf of er een beroep wordt gedaan op de vrijstelling of dat die voor een toekomstige woning bewaard wordt.  De vrijstelling van overdrachtsbelasting zal op 1 april 2021 worden beperkt tot woningen inclusief aanhorigheden met een totale waarde van € 400.000,00. Boven dit bedrag vervalt de vrijstelling en geldt het tarief van 2% over de totale koopsom.

 

Huizenkopers die 35 jaar of ouder zijn en die hun huis als hoofdverblijf gebruiken, zijn 2% overdrachtsbelasting verschuldigd. Voor wettelijke aanhorigheden gelden dezelfde tarieven, nl. 0% voor kopers onder de 35, tenzij de totale koopsom van het huis met aanhorigheden meer dan € 400.000,00 bedraagt en 2% voor de rest. Voorwaarde hierbij is dat huis en aanhorigheden op dezelfde dag worden gekocht. Dit is in de huidige wet niet het geval.  Als huis en aanhorigheid onder de nieuwe wet niet op dezelfde dag worden gekocht, geldt het algemene tarief van 8% voor de aanhorigheid.

 

Als twee partners, waarvan één 32 en de ander 35 jaar oud is, samen een huis kopen, geldt de vrijstelling alleen voor het aandeel van de jongste in de woning. De oudste betaalt 2% overdrachtsbelasting over zijn aandeel. Als de jongste partner het hele huis koopt, terwijl ze samen een hypotheek afsluiten, is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd. De oudste betaalt dan wel mee aan het huis van de jongste, waardoor het belangrijk is bij de notaris afspraken vast te leggen in geval van verkoop of een scheiding.

 

Na verloop van een jaar gaat de inspecteur van de belastingdienst controleren of aan de voorwaarden van het 2% tarief of de vrijstelling van overdrachtsbelasting is voldaan. Een half jaar gebruik als hoofdverblijf is in beginsel voldoende en bij onvoorziene omstandigheden als overlijden, echtscheiding of een andere baan, volgt er geen naheffing.

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan bent u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een bespreking via Facetime of Skype kan natuurlijk ook.

 

www.notarismirjam.nl

Stationsweg 1 Grou

(0566) 60 14 04

 

 

Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidings­bemiddeling, erfrecht en estate planning.

 

 

Columns Notariskantoor Mirjam Bos

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2024-06-12-om
12-06-2024

Help Djoeke Hopen

LEES MEER schermafbeelding-2024-06-11-om
11-06-2024

25 jaar IJsboerderij Boereiis jubileumfeest

LEES MEER foto-156-bibliotheek-akkrum
11-06-2024

Inloopbijeenkomst verhuizing Bibliotheek Akkrum

LEES MEER BELEEF Midden-Friesland Zomer
30-04-2024

BELEEF Midden-Friesland - Zomer_2024

LEES MEER mp-202412pagina12
11-06-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen