Nij Beets - 22-09-2021

 

In oktober 2021 is er weer en landelijke Maand van de Geschiedenis. Talloze instellingen en musea doen mee. Ook Openlucht­museum It Damshûs!

 

Dit jaar is het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘Aan het werk: van slavernij tot kinderarbeid en van mijnwerkers tot vakbonden’. Dit thema past naadloos op de doelstelling van It Damshûs, daar waar het gaat om de slechte sociale en arbeidsomstandigheden in de vervening rond 1900.

 

 

De bijdrage van It Damshus is een lezingenavond over kinderarbeid, toen en nu op dinsdag 5 oktober 2021:

 

Wat?

20.00 - 20.45 uur: Kinderarbeid in de tijd van de laagveenderij door Kerst Huisman, schrijver van vele boeken over sociale geschiedenis en de geschiedenis van Fryslân, onder andere ‘Opstand in de turf’.

 

20.45 - 21.00 uur: Pauze

 

21.00 - 21.45 uur: Ontwikkeling van kinderrechten sindsdien, en wat ervan terecht komt heden ten dage in de wereld, door Beate Karspinska, specialist kinderrechten bij Terre des Hommes, en belast met de bewustwording van overheid, politiek en bedrijfsleven.

 

 

Dr. Willem Foorthuis spreekt in It Damshûs over duurzaam coöperatief ondernemen op donderdag 14 oktober 2021:

 

Wat?

20.00 uur: Lezing Dr. Willem Foorthuis, lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen Hanze Hogeschool Groningen.

 

Willem Foorthuis haalde in 2017 de media met zijn opmerking dat de Friese economie te vergelijken is met een derdewereldland. Fryslân is trots op zijn melkveehouderij, maar boeren produceren vooral bulk en grondstoffen voor de wereldmarkt. De waarde toevoeging ligt elders. Bij Duitse snoepgoedfabrikanten of rokerijen in Italië. De beste landbouwproducten zijn voor de export. Foorthuis: ‘Het is een schande dat dit bedrijfsmodel ten koste gaat van ons landschap en ons mkb. Maar ondernemers zijn op het punt aanbeland dat zij zelf het heft in handen nemen’.

De oplossing ligt in regionale en lokale samenwerking, zegt Foorthuis.

 

Het Nederlandse coöperatiemodel heeft de afgelopen jaren een forse groei doorgemaakt. De teller staat al op 2500 nieuwe coöperaties. Zo’n 800 meer dan de jaren ervoor. Vooral in de land- en tuinbouw gaan ondernemers samenwerkingsverbanden aan. Onder meer door de economische crisis, toenemende schaalvergroting en een terugtrekkende overheid.

Om het tij te keren moeten Nederlandse boerenbedrijven de brede coöperatie nieuw leven inblazen. Met een volledige keten in de eigen regio. Dan praat je al snel over enkele honderden bedrijven, die ook politieke en juridische ondersteuning nodig hebben.

 

Waar?

Openluchtmuseum It Damshûs, Domela Nieuwenhuisweg 59B, Nij Beets. Zie ook www.damshus.nl

 

Toegang: € 6,-, incl. koffie

 

Op de foto's: Beate Karspinska en Dr. Willem Foorthuis

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen