Pastinaak
Jirnsum - 01-03-2023
Yn’e Sinne Farm
Maandelijks een rubriek over één van onze groenten van het seizoen
met een lekker recept
Pastinaak
Tien jaar geleden viel ze onder de categorie 'vergeten groenten', maar inmiddels is pastinaak in populariteit gestegen. Het is een crème kleurige wortel met een zoete en anijsachtige smaak.
Het proces van zaadje tot oogst duurt bij pastinaak bijna een half jaar. De eerste pastinaken worden vaak gezaaid in april voor de oogst in de nazomer. De wortel is dan nog vrij klein en de smaak fris en knapperig. Zo zijn ze lekker voor zomerse gerechten zoals een salade of als groentespaghetti.
De pastinaken die later in het voorjaar worden gezaaid, kunnen in de herfst en de hele winter door worden geoogst. De smaak wordt voller en zoeter door de kou, vanwege de omzetting van zetmeel in suikers. Deze oogst is heerlijk voor een winterse soep, stamppot of ovenschotel.
De winterpastinaak kan heel groot worden, tot wel een kilo groot. Dat zal op onze kleigrond minder snel voorkomen. De kleigrond is harder en vaster van structuur, waardoor het moeilijk is voor de wortel om zijn weg naar beneden te vinden. Pastinaak houdt van losse grond, waarbij ze mooi recht naar beneden kan groeien.
Recept
Pastinaak-peer soep met yoghurt en balsamico
Ingrediënten
2 liter groentebouillon
1 grote ui, gesnipperd
2 el boter
3 pastinaken, schoongemaakt en in stukjes
3 handperen in stukken (bewaar wat voor de garnering)
2 tl kerriepoeder
Volle yoghurt
Balsamicoazijn
Bereiding
Fruit de ui in de boter. Voeg pastinaak, peer en kerrie toe en bak even mee. Schenk de bouillon in de pan. Breng de soep aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Pureer het geheel glad met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Serveer met een lepel yoghurt, blokjes peer en een paar druppels balsamicoazijn.
Lekker ite!
Leppedyk 1, Jirnsum
Di: 17.00 – 19.30 uur
Za: 10.00 – 13.00 uur
Naar overzicht