Grou - 30-09-2020

 

Afgelopen maand was het startschot van het Wâldgieltsjeseizoen met de proeverij met burgemeester Kramer en de trekkeractie op de winkelvloer. In de Jumbo in Grou heeft Wâldgieltsjeboer Jaap Wilman uit Engwierum vanmiddag de 100e Wâldgieltsje-traptrekker aan de 3-jarige Lenn Cats uitgereikt. De meeste winkels zijn alweer door de voorraad van deze aardappel uit De Friese Wouden heen. De uitreiking is hiermee de afsluiter van het seizoen.

 

Jaap Wilman is de enige professionele teler die het Wâldgieltsje-aardappelras op kleine schaal teelt. Daarnaast zijn er enkele hobbyboeren die deze aardappels verbouwen. “De actie van vanmiddag was dan ook letterlijk door de kleine boer voor de kleine boer”, vertelt Tjalke Stoelwinder van Aardappelgroothandel Greydanus. De Wâldgieltsjes zijn gewild, maar dit jaar viel de oogst tegen. Daarom was het dit keer een limited edition. “Komende jaren gaan we op zoek naar enkele professionele boeren in De Wâlden die deze streekaardappel ook willen gaan telen om aan de vraag te kunnen voldoen”.

 

Het Wâldgieltsje

Al sinds de 18e eeuw zou het Wâldgieltsje voorkomen in de Friese Wouden. In de loop van de laatste 50 jaren hebben nieuwe rassen met een grotere opbrengst de ‘Wâldgieltsjes’ tot op de rand van de afgrond teruggedrongen.

Particuliere liefhebbers in ‘De Wâlden’ en het pionierswerk van de familie Wilman uit Engwierum hebben er voor gezorgd dat het ‘Wâldgieltsje’ niet verloren is gegaan. Samen met Aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen, Stichting Wrâldfrucht in Buitenpost (Streekmerk Wâldpyk) heeft Wilman weer een economische betekenis aan het aardappeltje gegeven.

 

 

Op de foto: 3-jarige Lenn Cats op de Greydanustrekker met Jumbomedewerker (links), boer Jaap Wilman (achter) en broer Jip (rechts).

Foto: Frank Dankmeijer/streekmerk Wâldpyk

 

Op foto 2 achter staand: Tjalke Stoelwinder van Greydanus aardappelhandel en Jouke de Jong van Jumbo Grou. Daarvoor vlnr: Sytze Visser (Jumbo-groente), Lenn Cats (op de trekker), Jaap Wilman (die het Wâldgieltsje weer nieuw leven in heeft geblazen) en Jip Cats.

Foto: Pier van der Heide

 

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER img-20240327-wa0004
02-04-2024

v.v. Akkrum organiseert het Voetbalfestival

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER mp202407pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen