Grou - 30-09-2020

 

Afgelopen maand was het startschot van het Wâldgieltsjeseizoen met de proeverij met burgemeester Kramer en de trekkeractie op de winkelvloer. In de Jumbo in Grou heeft Wâldgieltsjeboer Jaap Wilman uit Engwierum vanmiddag de 100e Wâldgieltsje-traptrekker aan de 3-jarige Lenn Cats uitgereikt. De meeste winkels zijn alweer door de voorraad van deze aardappel uit De Friese Wouden heen. De uitreiking is hiermee de afsluiter van het seizoen.

 

Jaap Wilman is de enige professionele teler die het Wâldgieltsje-aardappelras op kleine schaal teelt. Daarnaast zijn er enkele hobbyboeren die deze aardappels verbouwen. “De actie van vanmiddag was dan ook letterlijk door de kleine boer voor de kleine boer”, vertelt Tjalke Stoelwinder van Aardappelgroothandel Greydanus. De Wâldgieltsjes zijn gewild, maar dit jaar viel de oogst tegen. Daarom was het dit keer een limited edition. “Komende jaren gaan we op zoek naar enkele professionele boeren in De Wâlden die deze streekaardappel ook willen gaan telen om aan de vraag te kunnen voldoen”.

 

Het Wâldgieltsje

Al sinds de 18e eeuw zou het Wâldgieltsje voorkomen in de Friese Wouden. In de loop van de laatste 50 jaren hebben nieuwe rassen met een grotere opbrengst de ‘Wâldgieltsjes’ tot op de rand van de afgrond teruggedrongen.

Particuliere liefhebbers in ‘De Wâlden’ en het pionierswerk van de familie Wilman uit Engwierum hebben er voor gezorgd dat het ‘Wâldgieltsje’ niet verloren is gegaan. Samen met Aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen, Stichting Wrâldfrucht in Buitenpost (Streekmerk Wâldpyk) heeft Wilman weer een economische betekenis aan het aardappeltje gegeven.

 

 

Op de foto: 3-jarige Lenn Cats op de Greydanustrekker met Jumbomedewerker (links), boer Jaap Wilman (achter) en broer Jip (rechts).

Foto: Frank Dankmeijer/streekmerk Wâldpyk

 

Op foto 2 achter staand: Tjalke Stoelwinder van Greydanus aardappelhandel en Jouke de Jong van Jumbo Grou. Daarvoor vlnr: Sytze Visser (Jumbo-groente), Lenn Cats (op de trekker), Jaap Wilman (die het Wâldgieltsje weer nieuw leven in heeft geblazen) en Jip Cats.

Foto: Pier van der Heide

 

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER beleef-winter21middelpunt
13-10-2021

Magazine Beleef Midden Friesland krijgt vervolg

LEES MEER voorbeeldbrochureheerenveen
28-09-2021

De leukste adresjes in de regio Heerenveen!

LEES MEER naamloos
13-10-2021

Drukwerkactie inclusief GRATIS advertentie

LEES MEER certelogo
13-10-2021

Certe open spreekuurlocatie bloedafname in Akkrum

LEES MEER 202109201431131
12-10-2021

Blije dames kunnen weer praten en breien

LEES MEER kinder-spaarweken
29-09-2021

Kinderspaarweken bij RegioBank

LEES MEER opening
06-10-2021

Grand Café JAN! is geopend

LEES MEER kinderyoga-in-jirnsum
06-10-2021

Kinderyoga in Jirnsum

LEES MEER schermafbeelding-2021-10-13-om
15-09-2021

Agenda Midden Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen