Grou - 30-09-2020

 

Afgelopen maand was het startschot van het Wâldgieltsjeseizoen met de proeverij met burgemeester Kramer en de trekkeractie op de winkelvloer. In de Jumbo in Grou heeft Wâldgieltsjeboer Jaap Wilman uit Engwierum vanmiddag de 100e Wâldgieltsje-traptrekker aan de 3-jarige Lenn Cats uitgereikt. De meeste winkels zijn alweer door de voorraad van deze aardappel uit De Friese Wouden heen. De uitreiking is hiermee de afsluiter van het seizoen.

 

Jaap Wilman is de enige professionele teler die het Wâldgieltsje-aardappelras op kleine schaal teelt. Daarnaast zijn er enkele hobbyboeren die deze aardappels verbouwen. “De actie van vanmiddag was dan ook letterlijk door de kleine boer voor de kleine boer”, vertelt Tjalke Stoelwinder van Aardappelgroothandel Greydanus. De Wâldgieltsjes zijn gewild, maar dit jaar viel de oogst tegen. Daarom was het dit keer een limited edition. “Komende jaren gaan we op zoek naar enkele professionele boeren in De Wâlden die deze streekaardappel ook willen gaan telen om aan de vraag te kunnen voldoen”.

 

Het Wâldgieltsje

Al sinds de 18e eeuw zou het Wâldgieltsje voorkomen in de Friese Wouden. In de loop van de laatste 50 jaren hebben nieuwe rassen met een grotere opbrengst de ‘Wâldgieltsjes’ tot op de rand van de afgrond teruggedrongen.

Particuliere liefhebbers in ‘De Wâlden’ en het pionierswerk van de familie Wilman uit Engwierum hebben er voor gezorgd dat het ‘Wâldgieltsje’ niet verloren is gegaan. Samen met Aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen, Stichting Wrâldfrucht in Buitenpost (Streekmerk Wâldpyk) heeft Wilman weer een economische betekenis aan het aardappeltje gegeven.

 

 

Op de foto: 3-jarige Lenn Cats op de Greydanustrekker met Jumbomedewerker (links), boer Jaap Wilman (achter) en broer Jip (rechts).

Foto: Frank Dankmeijer/streekmerk Wâldpyk

 

Op foto 2 achter staand: Tjalke Stoelwinder van Greydanus aardappelhandel en Jouke de Jong van Jumbo Grou. Daarvoor vlnr: Sytze Visser (Jumbo-groente), Lenn Cats (op de trekker), Jaap Wilman (die het Wâldgieltsje weer nieuw leven in heeft geblazen) en Jip Cats.

Foto: Pier van der Heide

 

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns


LEES MEER 3169951advertentiebmmjg2020mid
06-10-2020

Webinar Bereik meer met je geld

LEES MEER dsc0194
20-10-2020

Juf Gea van Wieren neemt afscheid als directeur van de Ds. Hasperschool

LEES MEER 20466dbe-f1a5-49a2-8237-16e99a
20-10-2020

Roel 80 jaar

LEES MEER plattegrond-akkrum-centrum-sep
20-10-2020

Steun wandelroute Akkrum

LEES MEER silvesterloop-logo
17-10-2020

Dit jaar helaas geen Silvesterloop in Poppenwier

LEES MEER cigan5-in-film-praha
17-10-2020

Filmkafé Bagdad presenteert Cigán

LEES MEER ale-en-marije-feest-10-jaar-we
17-10-2020

Werff talent viert 10-jarig jubileum

LEES MEER nl-leert-door-2
16-10-2020

NL leert door 2: opnieuw gratis ontwikkeladvies voor iedereen

LEES MEER schermafbeelding-2020-10-14-om
16-10-2020

Iedereen extra alert tijdens de Donkere Dagen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen