Begraven, cremeren of… resomeren
Friesland - 05-12-2020
Als u een mooi stukje hoopt te lezen over mijn werk als uitvaartverzorger, moet ik u teleurstellen. Want deze keer iets over een hele nieuwe ontwikkeling op het gebied van de uitvaart: resomeren.
Misschien hebt u het afgelopen dagen gehoord op TV of gelezen in de krant: naast begraven en cremeren mag een lichaam straks ook geresomeerd worden. Resomeren is het oplossen van het lichaam in een waterige, alkalische vloeistof onder hoge druk en temperatuur. Dit gebeurt in een groot stalen vat. Het is al toegestaan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada en straks (waarschijnlijk in de loop van 2021) ook in Nederland.
Het proces van resomeren duurt een paar uur; wat na afloop overblijft, is een wit poeder en afvalwater. Het witte poeder is vergelijkbaar met de as na een crematie en nabestaanden zullen waarschijnlijk kunnen kiezen uit dezelfde mogelijkheden om daar een bestemming voor te kiezen. Het afvalwater zou geen DNA meer bevatten; het kan gezuiverd worden en vervolgens weer geloosd op het oppervlaktewater. Volgens onderzoek is resomeren milieuvriendelijker dan begraven of cremeren: minder CO2-uitstoot, minder aantasting watervoorraden, minder ruimtebeslag.
Maar wat gaat dit in de praktijk betekenen? Welke organisaties in Friesland gaan deze mogelijkheid aanbieden? Gaan een aantal crematoria naast de oven ook een ruimte voor resomeren maken? Is er animo voor in Friesland, zullen er families gebruik van gaan maken?
En hoe ziet de uitvaart er dan uit? Net als nu waarschijnlijk een afscheidsbijeenkomst in een kerk, uitvaartcentrum, dorpshuis of welke locatie passend is. Maar dan?
Het resomeren zelf gebeurt zonder kist. Gaan we kisten hergebruiken? Worden er speciale kisten ontwikkeld waar je een overledene makkelijk uittilt? Worden er eisen gesteld aan de kleren die de overleden aan heeft, om het proces zo schoon mogelijk te laten verlopen?
Nu is het al zo dat steeds meer nabestaanden er bij een crematie voor kiezen om erbij aanwezig te zijn als de kist de oven in gaat omdat ze hun dierbare tot het laatste moment willen begeleiden. Kan dat straks ook bij resomeren?
En, niet onbelangrijk, wat gaat het kosten?
Vooralsnog dus veel vragen waar ik het antwoord ook nog niet op heb. Maar ik neem aan dat er in de loop van 2021 gaandeweg antwoorden komen. En ik ben benieuwd wanneer het eerste voorgesprek komt waarbij de mensen aangeven dat ze te zijner tijd geresomeerd willen worden. Want uiteindelijk gaat het erom dat u kiest voor datgene wat bij u past. Daar verandert niets aan.
Anne de Jong
Hebt u vragen, of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid?
U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.
Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,
Columns Anne de Jong Uitvaartzorg
Naar overzicht