Friesland - 21-07-2020

 

Een mooie zomeravond. De coronamaatregelen zijn wat versoepeld en we zitten met vrienden uit het dorp in de tuin. Het gesprek komt op duurzaamheid en dat het maken van milieubewuste keuzes ingewikkeld is. Eén van onze vrienden zegt: “Als het zover is, dan wil ik een afscheidsbijeenkomst hier in de kerk en dan begraven worden op de Natuurbegraafplaats in Gaasterland. Dat is vlakbij waar ik vandaan kom, dat vind ik mooi. En het is ook milieuvriendelijk”. Daarbij kijkt hij naar mij in de veronderstelling dat ik dat zal bevestigen. Helaas moet ik hem teleurstellen. Want zo simpel ligt het niet.

 

Ik vertel dat uit onderzoek is gebleken dat het autogebruik het meest vervuilende aspect van een uitvaart is. Als alle genodigden eerst met de auto naar Raerd komen voor de afscheidsbijeenkomst, dan in een lange stoet naar Sondel rijden voor de begrafenis op de natuurbegraafplaats, vervolgens door naar een restaurant voor een kopje koffie of een glas wijn en daarna weer naar huis, dan is dat weinig milieuvriendelijk. Een afscheidsbijeenkomst in de kerk van Raerd, begraven op het kerkhof en koffie in het dorpshuis is veel milieuvriendelijker. Nog beter zou zijn om alles in Grou of Akkrum te laten plaatsvinden zodat mensen die ver weg wonen, met de trein kunnen komen in plaats van met de eigen auto.

 

“Maar ik heb niks met de begraafplaats van Raerd” zegt de vrouw van de betreffende vriend. “En het lijkt me zo mooi om te weten dat hij daar in Sondel begraven ligt, in het bos, terug naar de natuur, terug naar waar hij vandaan komt.” Ja, dat snap ik heel goed. En dat is gelijk het probleem in een notendop: wat duurzaam is, kan erg botsen met je gevoel en je ideeën over wat een goed afscheid is.

 

Onze vriend zucht eens diep en zegt dan tegen zijn vrouw dat ze het er toch nog maar eens goed over moeten hebben wat ze beiden zouden willen. We schenken nog een glas wijn in, concluderen dat het goed is om het er een keer over te hebben en spreken de hoop uit dat een uitvaart van één van ons vieren nog lang niet aan de orde zal zijn.

 

Anne de Jong

 

Hebt u vragen, of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid?

U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22

www.dejonguitvaartzorg.nl

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-05-18-om
20-07-2021

MiddelPunt Media geeft inspiratie magazine uit

LEES MEER schermafbeelding-2021-08-03-om
03-08-2021

MiddelPunt zoekt bezorgers

LEES MEER turfbok

Varen met de turfbok

LEES MEER 21062850trainer-wilfred-meulma
22-07-2021

Tennistrainer 10 jaar in Akkrum

LEES MEER img0762
21-07-2021

Wethouder op bezoek bij Plaatselijk Belang Akkrum

LEES MEER geannuleerd-shantykoren-akkrum
22-07-2021

Shantydag in Akkrum gaat toch niet door

LEES MEER promobyld-foar-social-media
14-07-2021

Omrop Fryslân komt nei Akkrum/Nes!

LEES MEER foto-30-06-2021-om-1249
14-07-2021

Doe ook mee aan de buurtschouw

LEES MEER zcoc5hmreu6fs1talvwtw
14-07-2021

De Lantearne tuin, een ontmoetingstuin voor het hele dorp

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen