Friesland - 06-07-2020

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij Fryslân

 

In Friesland zijn zo’n 290.000 huishoudens. Verreweg de meeste van deze woningen zijn aangesloten op het gasnet èn het stroomnet. Dat gasnet is grotendeels aangelegd tussen 1960 en 1970, vlak na de ontdekking van de Nederlandse gasbel in Groningen.

 

In Friesland wordt zowel het gasnet als het stroomnet onderhouden door Liander. Liander onderhoudt in totaal 42.000 km gasleidingen en 91.000 km stroomkabels. Wij zien daar nauwelijks iets van, alles ligt mooi onder de grond verstopt. De betrouwbaarheid is bijzonder groot, gasuitval of stroomonderbreking: het komt zelden voor in Fryslân. Maar: die betrouwbaarheid staat onder druk! Liander voelt elke dag de druk om de komende 20-30 jaar deze energievoorziening te verduurzamen. Dat geeft spanning! Heel veel spanning. En te veel spanning op de stroomkabels geeft uitval.

 

Overheid

De nationale overheid wil dat alle huizen van het aardgas af gaan. In nieuwbouwwijken zie je dat al op grote schaal gebeuren. Al die woningen krijgen geen gas-aansluiting meer, alleen een aansluiting voor stroom. Stroom voor koken, voor verwarming, voor verlichting en voor warm douchewater. Je kunt je voorstellen, dat de stroomvraag voor deze huizen nogal groter is dan de gangbare woningen. Vaak wel drie keer zoveel stroomvraag. En dat heeft grote gevolgen voor het stroomnet van Liander. Zeker als daar ook nog zonnepanelen en elektrische auto’s op worden aangesloten. En dat gebeurt ook op grote schaal.

 

Waterstof

Het gasnet weglaten heeft dus grote gevolgen voor het stroomnet. Vooral omdat er door een gasleiding veel meer energie wordt aangevoerd naar een woning dan door de gangbare stroomkabels. Maar ja...we moeten van het aardgas af...toch..? Zeker, maar er zijn alternatieven voor ons zo ‘geliefde’ aardgas. Velen denken dan als eerste aan waterstof, maar geloof mij: dat gaat em niet worden voor deze toepassing in woningen door onze gasbuizen. Veel te complex en veel te duur.

 

Stel je hebt een woning van zo’n 40 jaar oud, dan is ‘van het gas af’ een kostbare operatie. Isoleren van muren, daken en vloer; een warmtepomp, lage temperatuurverwarming en zonnepanelen. Dat kost al snel 30 – 40.000 Euro en soms nog wel veel meer.

 

Biogas

Maar: er is een manier om die woning te laten zo die nu is en toch het aardgas te weren. Die oplossing is biogas. Biogas wordt op steeds grotere schaal geproduceerd uit bv afval bij Omrin of uit mest bij boeren en zelfs bij Wetterskip Fryslân uit zuiveringsslib. Door een behandeling door bv een Fries bedrijf uit Joure (DMT) wordt dit methaangas geschikt gemaakt om in de (aard) gasleiding te persen. Dan heet het gas: GroenGas. Je kunt je misschien voorstellen dat hier hele woonwijken mee kunnen worden verwarmd. De CV-ketel kan gewoon blijven zitten, isoleren is slim, maar is geen voorwaarde en de gasleiding kan gewoon in de grond blijven zitten, zonder dat het stroomnet aangepast hoeft te worden. Dat lijkt handig...en dat is het ook. Een mooi alternatief naast zonneparken, windmolens, geothermie of als vervanging voor houtstook.

 

Geld

Waarom hebben we dit dan nog niet zo geregeld? Zoals zo vaak gaat het ook hier om geld. Groengas is nu nog duurder dan aardgas. Om die reden wordt GroenGas meestal gebruikt in bussen en personen-auto’s. Het is namelijk goedkoper dan benzine en diesel. In Fryslân rijden er zo’n drieduizend auto’s op. Ik zelf rijdt er al twaalf jaar op, net als alle bussen in Leeuwarden. Nu het aardgas duurder wordt elk jaar en auto’s in snel tempo elektrisch, ontstaat een nieuwe markt voor gebouwen. Jouw CV-ketel? Laat maar even zitten nog! Grote kans dat het gas er op blijft!

 

Foto: Boer Stokman in Koudum levert sinds kort biogas (GroenGas) aan het lokale (aard)gasnet

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen