Ekster en Ransuil in gevecht om de oude Plataan
Friesland - 25-05-2023
Column
Sake P. Roodbergen
Niet altijd is het in de natuur pais en vree. In de hoogste takken van de statige, oude plataan op het terrein van Coopersburg in Akkrum, begon dit voorjaar een eksterpaartje te nestelen. Zwaardere en lichtere takjes werden aangevoerd om de constructie stevig te maken en tegelijkertijd een zachte nestkuil te fabriceren.
Toen dat karwei geklaard was werd begonnen aan de kap. Dat is nu eenmaal het afrondende, kenmerkende karwei aan de gehele constructie waardoor een eksternest een eksternest wordt. Maar op dat moment werd er in het wiel van de huiselijke activiteiten van het eksterpaar een spaak gestoken.
Een uilenpaar dat in dezelfde omgeving domicilie had gekozen, koos ervoor om de gemakkelijke weg te bewandelen en deed verwoede pogingen om het eksternest te annexeren. Scherpe schermutselingen tussen de twee vogel-echtparen waren het gevolg. De strijd ging gepaard met nachtelijke scheldpartijen, die door de buurtbewoners werden opgemerkt en gevolgd.
Hoe zou deze ruzie om het nest aflopen? Zouden de bouwers hun huis kunnen verdedigen of zou de agressor zegevieren? Tot nu toe lijkt de strijd te zijn beslist in het voordeel van de aanvallers. Alles wijst erop dat de uilen hebben gewonnen.
Dit type van strijd in de natuur is natuurlijk niet uniek. We moeten ons de natuur niet voorstellen als een paradijselijke omgeving waarin het woord strijd niet voorkomt. Eten en gegeten worden is het motto. Het is moeilijk als mens om een voorkeur voor ekster of uil uit te spreken. Beide soorten zijn mooi op hun eigen manier.
Ik heb persoonlijk een lichte voorkeur voor de uil. Dat heeft te maken, denk ik, met de positie van deze vogel in de voedselpiramide van toppredator. Er zijn ook minder uilen dan eksters. Het voedsel van de uil, het gaat hier om de ransuil - in het Fries: hoarnûle -, is voornamelijk muizen. Een ekster is een alleseter. Ik ben benieuwd naar de waarnemingen van de buurtbewoners over de afloop van deze strijd in de natuur.
Tekst en foto Sake P. Roodbergen, Akkrum