Aan alles voel ik dat mijn baas van me af wil. Wat moet ik doen?
Grou - 21-02-2023
Column door:
Kees van den Bosch
Adviseur Technische Carrières
Een praktijkvoorbeeld van afgelopen week. De persoon in kwestie (we noemen hem Gurbe) kennen we (zakelijk) al jaren. Al die jaren, zo’n 15 jaar, heeft Gurbe bij zijn werkgever verschillende functies bekleed en zich altijd naar eer en geweten voor de volle 100% ingezet. Mede dankzij hem is het bedrijf enorm gegroeid. Zowel in omzet, personeelsbestand als professionaliteit.
Het bedrijf komt in een volgende groeifase, en deze fase gaat gepaard met een nieuwe directie en aanpassing van de organisatiestructuur. Maar van een reorganisatie is geen sprake. Ondanks dat Gurbe volgens zichzelf altijd en nog steeds goed functioneert, heeft de nieuwe directie het op hem gemunt. Hij kan niks goed doen en is bang voor ontslag.
Het 1e wat we doen, is Gurbe geruststellen. Zijn werkgever heeft geen enkele geldige reden voor ontslag. Er is geen bedrijfseconomische reden, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. Sterker nog, ze groeien nog steeds hard. Gurbe is ook niet arbeidsongeschikt, al helemaal niet al langer dan 2 jaar. Gurbe functioneert ook niet onvoldoende. Dat is in ieder geval nooit expliciet gezegd en al helemaal niet gedocumenteerd. En Gurbe zijn gedrag is ook niet onbehoorlijk. Er is ook geen verstoorde arbeidsrelatie.
Maar Gurbe voelt zich er natuurlijk niet lekker bij. Zoals hij het zegt ‘weliswaar geen verstoorde arbeidsrelatie, maar ik ben er wel behoorlijk verstoord van’. En natuurlijk, het is ook niet niks en zeker niet leuk. Maar blijf altijd vriendelijk en betrokken. De Gurbe die je bent. Onthoud: jij wilt niet weg, niks hoeft en veel kan. Natuurlijk, als je werkgever daadwerkelijk aangeeft toe te willen werken naar een einde van het dienstverband, dan wordt het er meestal niet gezelliger op. Het voelt als stank voor dank. Maar je kunt je ook afvragen: ‘wil ik zelf dan nog wel blijven?’ en ‘hoe kan ik dit ten positieve keren?’
Wordt er, na het bespreken van andere opties zoals ‘scholing en herplaatsing in-/extern’, gezamenlijk geconcludeerd dat uit elkaar gaan toch de beste oplossing is? Teken dan niet ‘bij het kruisje’. Laat er mensen naar kijken die er verstand van hebben. Je raakt niet alleen je baan kwijt, maar het heeft ook gevolgen voor je pensioenopbouw en je rechten op WW-uitkering. En in tegenstelling tot wat veel medewerkers denken is in deze omstandigheid de transitievergoeding niet het maximale maar juist de ondergrens.
Hebt u vragen of opmerkingen?
058 8330001, De Finnen 10, 9001 XW Grou
Op de foto: team PART Techniek,
van links naar rechts: Sybolt van der Eems, Chris Postma, Iris Mulder, Kees van den Bosch
Naar overzicht