Grou - 11-01-2022

 

Column door:

Notariskantoor Mirjam Bos

 

In Middelpunt nr 24 zijn de gevolgen van het overlijden van een partner met een samengesteld gezin besproken. Een samengesteld gezin bestaat uit partners met kinderen uit een eerdere relatie en soms gezamenlijke kinderen. Het besluit om een nieuw gezin te vormen heeft een aantal gevolgen. Het is daarom belangrijk om van tevoren informatie in te winnen en daarna met een notaris goede regelingen te treffen.

 

Er moet zorgvuldig nagedacht worden over de gevolgen van het nieuwe gezin op het gebied van alimentatie, toeslagen, uitkeringen en erfenissen. Als één van de partners partneralimentatie ontvangt, vervalt meestal het recht hierop als men gaat samenwonen. Het bedrag van de alimentatie voor de kinderen kan veranderen als de nieuwe partner naast de ouders onderhoudsplichtig wordt. Als een partner alimentatie betaalt, kan dit bedrag wijzigen wanneer een nieuwe partner meebetaalt aan de kosten van de huishouding of als er gezinsuitbreiding komt.

Als men gaat samenwonen ontstaat er een fiscaal partnerschap, waardoor het recht op toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of een kindgebonden budget, verandert. Een bijstandsuitkering vervalt als de nieuwe partner inkomen heeft. Een recht op nabestaandenpensioen kan beëindigd worden als dat in de voorwaarden van het pensioenfonds staat.

Wanneer één van de partners weduwe of weduwnaar is, kunnen de erfdelen van diens kinderen in de nalatenschap van de overleden ouder opeisbaar worden als dat in het testament van deze ouder vastgelegd is. Als deze ouder zelf overlijdt, zijn de erfdelen direct opvraagbaar.

Het is belangrijk deze gevolgen te bespreken en regelingen te treffen in een samenlevingscontract, in huwelijkse voorwaarden of in partnerschapsvoorwaarden.

 

Partners maken in een notariële akte afspraken over de verdeling van de (huishoudelijke) kosten. Welke kosten worden gezamenlijk betaald en welke kosten nemen de partners voor eigen rekening? Voor de gezamenlijke kosten wordt vaak een verdeelsleutel afgesproken.

Daarnaast worden regelingen getroffen over het huis. Als het huis eigendom van één van beide partners is, spreekt men af of de ander aan het huis en/of de hypotheek meebetaalt. Als een partner eigen geld investeert in een verbouwing of een nieuwe keuken wordt dit vaak vastgelegd. In huwelijkse voorwaarden kan bepaald worden dat het huis gezamenlijk eigendom wordt. In een samenlevingscontract kunnen afspraken worden gemaakt over de verdeling van een waardestijging van het huis. In genoemde contracten worden altijd afspraken over pensioenrechten opgenomen. Meestal wil men het opgebouwde nabestaandenpensioen bij overlijden aan de nieuwe partner laten toekomen. Ook moet afgesproken worden of opgebouwde pensioenen bij scheiding worden gedeeld.

 

Tenslotte is het belangrijk de begunstiging van de bestaande verzekeringspolissen aan te passen. Niet zelden blijkt de naam van de ex-partner daarin genoemd te worden!

 

De juridische, fiscale en emotionele gevolgen van een samengesteld gezin zijn vaak complex en daardoor voor mij als notaris heel boeiend. Ik vind dit onderwerp één van de leukste onderdelen van mijn vak. Wilt u meer informatie over het samengestelde gezin, dan bent u van harte welkom op mijn kantoor. Een telefonische afspraak of een afspraak bij u thuis kan natuurlijk ook.

 

 

www.notarismirjam.nl

Stationsweg 1 Grou

(0566) 60 14 04

info@notarismirjam.nl

 

 

Op de foto: Notaris Mr Mirjam Bos, gespecialiseerd in scheidings­bemiddeling, erfrecht en estate planning.

 

 

Columns Notariskantoor Mirjam BosNaar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER img-20230905-wa0012
12-09-2023

Opening samenwerking jeugdvoetbal Oldeboorn/Akkrum

LEES MEER de-dames-pand-met-ipad
29-08-2023

Succes Maatjemeer.nl heeft een keerzijde

LEES MEER afbeelding1
29-08-2023

Wartenster Wetter Wille: Brege troch de tiid

LEES MEER 20230817142450
29-08-2023

Vitus Festival in Tersoal

LEES MEER activiteiten-en-evenementen-(w
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER 10000-flyers-ab
14-02-2023

Drukwerkacties Inclusief Verspreiding of GRATIS Advertentie

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER anne-de-jong
16-09-2023

Altijd alles controleren

LEES MEER schetsschuit-akkrum-nes-omslag
15-09-2023

Opbrengsten schetsschuit Romte Akkrum-Nes zijn uitnodiging tot gesprek

LEES MEER roerdompjuvadridegroot130622
15-09-2023

De Reiddomp fan de Modderige Bol

LEES MEER 5f4c078a-a870-4cf1-9f4d-1f4f11
14-09-2023

Deelauto Akkrum-Nes: Een experiment en een nieuwe naam!

LEES MEER photo-2023-04-17-17-08-00
13-09-2023

Het gras van de buren…

LEES MEER leo-boermans
02-09-2023

Een aantal praktische tips om uitvaartwensen te bespreken

LEES MEER KeesParttechniek
01-09-2023

Het Belang van Begeleiding en Mentorschap in je Carrière

LEES MEER dsc7060bvanoyenlr
31-08-2023

Hilaard-Leons-Fûns (9,5 km)

LEES MEER mienskipsenergie
30-08-2023

Denen gaan ons trainen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen