Akkrum/Nes - 19-05-2021

 

Column

Leppagreide Yn'e Sinne

Tekst: Tineke Cazemier

 

De bouw van het zonnepark Leppagreide komt steeds een stap dichterbij. Over de plannen, de te nemen hordes in het traject en de voortgang van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide yn’e sinne”.

 

De puzzel om een goede plek voor het inkoopstation(netje) voor het zonnepark Leppagreide te vinden is bijna gelegd. Het inkoopstation is de plek waar de stroom van Leppagreide straks het net op gaat van de netwerkbeheerder Liander. In een eerdere column meldden we al over onze zoektocht naar een geschikte plek. Rijkswaterstaat en Liander zijn de belangrijkste partners in het vinden van de oplossing.

 

Het gezamenlijke plan is om het inkoopstation aan de andere kant van de A32 neer te zetten. De Grouster kant zeg maar. Het zonnepark wordt hierop aangehaakt via een middenspanningskabel. Hiervoor wordt buiten de zone van het aquaduct, vanuit het zonnepark een middenspanningskabel onder de A32 en de parallelweg doorgetrokken. Dit kan door middel van een op afstand gestuurde boring. Het inkoopstation zal worden gekoppeld aan het al bestaande publieke inkoopstation dat aan de parallelweg staat naast het aquaduct.

 

In eerste instantie is gekeken of er bestaande mantelbuizen onder de A32 en parallelweg lopen die geschikt zijn om de kabel onder de snelweg door te trekken. Op basis van een KLIC-melding zijn op kaart alle ondergrondse kabels en leidingen in beeld gebracht. Ook is nog op kaarten van Rijkswaterstaat gekeken of er beschikbare mantelbuizen met een geschikte diameter voor handen waren. Dit leverde geen geschikte mantelbuis op die gebruikt zou kunnen worden om een middenspanningsleiding doorheen te trekken. Echter, Leppagreiders zijn niet voor één gat te vangen. Op een vrijdagochtend zijn ze gewapend met een schop, zelf op zoek gegaan naar de mantelbuis die de in onbruik geraakte en inmiddels weggehaalde praatpalen van data en stroom heeft voorzien (zie foto). Het was een mooie ochtend, maar helaas zonder resultaat.

 

Het bedrijf Kenter had al opdracht voor het leveren van het trafostation op het zonnepark, maar heeft nu ook opdracht gekregen voor het leveren en aanleggen van de middenspanningskabel en het inkoopstation. Ook gaat zij het vergunningentraject voor dit onderdeel verzorgen richting Rijkswaterstaat. Dit is een procedure die nog enige tijd vraagt.

 

De ervaring leert dat een planning ook maar een planning is en dat naar gelang de omstandigheden deze aangepast moet worden. De planning is robuust, in de zin dat het park in 2021 stroom gaat leveren. Gekoerst wordt nu op oplevering in oktober 2021.

 

 

Foto: Leppagreiders op zoek naar mantelbuizen

 

 

 

Columns Leppagreide

 

 


Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER vrolijke-vrijmarkt-grou-24
23-04-2024

Vrolijke Vrijmarkt in Grou

LEES MEER image001
23-04-2024

100 jaar De Tuolle in Tersoal

LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-16-om
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen