Afscheid thuis en Afscheidshuis
Friesland - 13-10-2021
Op een avond belt mijn zoon. Een goede vriend van hem, Frans, is de week daarvoor overleden en hij wil even zijn verhaal kwijt. Het was een warm en liefdevol afscheid maar hij was geschrokken dat Frans vrij snel na zijn overlijden door de uitvaartonderneming met een brancard werd opgehaald om in het uitvaartcentrum verzorgd en opgebaard te worden. Mijn zoon was erbij toen dat gebeurde: “Mam, hij was nog maar net overleden en toen ging hij het huis al uit. Gaat dat altijd zo?”
Ik vertel hem hoe ik dat meestal doe: Als een familie belt en in het telefoongesprek al aangeeft dat degene die overleden is, moet worden opgebaard in het uitvaartcentrum, dan ga ik er eerst heen. Mijn voorstel is altijd om eerst thuis in alle rust de overledene te wassen en te kleden. Dat doe ik samen met de familie of met hulp van een collega. Als de overledene dan mooi verzorgd in het eigen bed ligt, gaan we samen bekijken wat op dit moment het beste voelt. Vaak vinden families het dan toch fijn als hun dierbare in elk geval nog even thuis is en niet een paar uur na het overlijden al naar het uitvaartcentrum gaat. Dan beginnen we met de overledene thuis op te baren, dat kan op bed of in een kist, mand of opbaarplank. En daarna gaan we per dag bekijken wat goed is: thuisblijven of toch naar een uitvaartcentrum. Het helpt veel mensen als ze niet op stel en sprong een beslissing hoeven te nemen maar eerst kunnen beginnen met hun dierbare thuis te laten en dan per dag te bekijken wat goed voelt: thuis of toch graag naar een uitvaartcentrum. Dat kan op elke dag tussen het overlijden en de uitvaart.
Ik ben een voorstander van thuis opbaren omdat je elk moment van de dag even bij je dierbare kunt zijn, zonder dat je daarvoor het huis uit moet. En zo in alle rust, in je eigen omgeving, afscheid kunt nemen. Maar thuis opbaren, is geen heilig moeten. Als een familie een andere keuze maakt omdat het niet goed voelt of omdat het praktisch gezien niet goed mogelijk, dan is het fijn als er een uitvaartcentrum in de buurt is wat een beetje voelt als thuis.
Gelukkig hebben we in Grou nu weer zo’n plek. Aan de Parkstraat staat het Afscheidshuis, wat ingericht is als een soort thuis. Je kunt er je dierbare opbaren, bezoek ontvangen, samen zijn. Er is zelfs een keuken, je kunt er dus koffie of theezetten en iets te eten maken. Als je wilt, kun je er de hele dag blijven. En je hebt privacy omdat er maar één familie tegelijk gebruik kan maken van het Afscheidshuis.
Afscheid nemen gebeurt niet alleen op de dag van de uitvaart, maar ook de dagen daarvoor. En of dat thuis is, in het Afscheidshuis of nog ergens anders, dat is een keuze die iedereen persoonlijk mag maken en waar geen goed of fout in is.
Anne de Jong
Hebt u vragen of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.
Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,
Columns Anne de Jong Uitvaartzorg
Naar overzicht