Akkrum-Nes - 26-05-2021

 

Friesland zeilt

Midden in Friesland huizen twee zeilbedrijven:

Zeilschool Pean en Masterskip | Wylde Swan.

In de column "Friesland Zeilt" vertelt Christophe Meijer

regelmatig over hun belevenissen.


Tallship de Wylde Swan is bezig met de laatste loodjes van de Atlantische oceaan oversteek. Omstreeks 23 mei komen de middelbare school-op-zee leerlingen van het programma Masterskip op de Portugese eilandengroep de Azoren aan.

 

Nu wel welkom

Ongeveer 1 jaar geleden was het Friese opleidingsschip daar ook omdat ze halsoverkop uit de besmettingshaard van de Caraïben was gevlucht. Toen mocht men niet aan land. Mannen in maanpakken brachten vers eten met een bootje. Daarna werd vriendelijk verzocht om snel weer door te varen.

 

Nu mogen de 14- tot 17-jarige scholieren na een PCR-test wel aan wal. Met minder dan 200 actieve gevallen op alle eilanden bij elkaar zijn de Azoren een veilige plek om mooie excursies te houden en veel te leren. Inmiddels zijn de Masterskip-leerlingen dan ook al bijna een maand aan boord. De behoefte aan vaste grond is groot.

 

Verdwaald op zee?

Het Friese zeilschip zeilt al weken met hoge vaart van Sint Maarten naar Europa toe. Of dat allemaal exact de goede kant op gaat weten ze aan boord niet… Ervaren kapitein Richard Slootweg heeft alle digitale systemen die de positie weergeven afgeplakt en zeilt met zijn team alleen op de zon en de sterren de oceaan over. Op een dag met veel wolken is dat lastig. Dan weten de leerlingen dat ze zich in een bepaalde cirkel van 200 kilometer bevinden. Omdat er nergens land is en de diept tegen de 6000 meter loopt, maakt dat niet uit. Als het de volgende dag weer onbewolkt is, wordt de navigatie weer preciezer.

 

Veilig

Het in coronatijd laten doorgaan van de reizen is een succes. Het is heerlijk voor de trainees om deze reis van hun leven toch te kunnen maken. Het team van de Wylde Swan en Masterskip heeft laten zien dat het een veilige onderneming was: In 7 maanden tijd zijn er geen besmettingen aan boord geweest.

 

Aankomst en vertrek

Begin juni komen de jonge wereldzeilers weer thuis. Na 7 weken aan boord met leeftijdsgenoten zullen ze weer moeten wennen aan leven op de wal met hun gezin. De Wylde Swan zelf krijgt minder tijd om bij te komen. Na een week onderhoud en reparaties vertrekt het zeilchip naar het hoge noorden om bij Ijsland expedities te gaan uitvoeren.

 

 

Voor meer informatie www.wyldeswan.com of www.masterskip.com

 

 

Columns Friesland zeilt

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-05-18-om
18-05-2021

Beleef Midden-Friesland 2021

LEES MEER image
23-06-2021

Metamorfose in de buurt van It Pakhûs

LEES MEER boarne-p1060236-paul-hettinga
22-06-2021

Op weg naar een bruisend centrum in Akkrum

LEES MEER rixt-van-de-horst-nederlands-k
22-06-2021

Grouster amazone is Nederlands Kampioene Para-dressuur

LEES MEER rb-3
22-06-2021

OVERSTAPWEKEN RegioBank groot succes

LEES MEER logowhiteblue
22-06-2021

Gezocht voor Sport in Grou: presentator en webredacteur

LEES MEER image
22-06-2021

Jirnsum werkt aan nieuwe Dorpsvisie 2025

LEES MEER schermafbeelding-2021-06-09-om
09-06-2021

De nieuwe rage om fit en vitaal te blijven ‘Steppen’!

LEES MEER 20210417-115142wendy
09-06-2021

Kinderopvang en activiteiten op Ferdivedaasje Buorkerij Greidesicht

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen