Franse veldwesp
Friesland - 24-07-2024
Column
Sake P. Roodbergen
Frânske fjildwesp, Polistes dominula
Geen paniek! De Franse veldwesp is voor de mens totaal niet gevaarlijk. Dat geldt wél voor de Gewone wesp, de zogenoemde limonade-wesp. Die kan vervelend zijn! De Franse veldwesp is bij wat nader bekijken meteen te herkennen aan zijn vleugels en antennes, die een oranje-achtige kleur hebben. Het mannetje verschilt van het vrouwtje door de gebogen antennes (zie foto 1).
En voor wie heel goed kijkt zijn de vrouwtjes ook van de mannetjes te onderscheiden door de oogkleur: mannetjes hebben groene ogen, vrouwtjes zwarte. De Franse veldwesp komt veel voor in deze maand juli. Ik zag op 15 juli in onze tuin drie bij elkaar op bloempjes van de Knopige helmkruid (Helmkrûd in het Fries), een onopvallende plant met –van dichtbij- leuke bloempjes. In de vlucht laat de Franse veldwesp zijn pootjes opvallend hangen. Ook dat is een duidelijk onderscheid met de gewone wesp. De Franse veldwesp is groter dan de gewone Wesp; en is het hele jaar te zien. De vrouwtjes overwinteren in holtes van bomen en gebouwen. Van oorsprong komt deze soort uit het zuiden: de naam wijst daar al op. Sinds het begin van de 21ste eeuw is er sprake van een instroom uit het zuiden, waarschijnlijk door het opwarmende klimaat. In de jaren ’80 is de Franse veldwesp zelfs in Noord-Amerika terechtgekomen. Hij is daar minder gewenst vanwege zijn vraat aan vlindereitjes.
De nesten blijven vaak klein. Vaak zitten er meerdere nesten dicht bij elkaar. Een werkster kan in principe ook wel koningin worden. Het nest blijft open, er wordt geen papieren omhulsel gefabriceerd, zoals bij Gewone wespen. Het voedsel van de Franse veldwesp is niet zoetigheid zoals dat bij de gewone wespen het geval is, maar andere, kleinere insecten.
Foto 1: Franse Veldwesp
Foto 2: Franse veldwesp bij bloempje van Knopig helmkruid
Tekst en foto's: Sake P. Roodbergen, Akkrum