Friesland - 13-07-2021

 

Afscheid nemen van iemand die je dierbaar is, kan maar één keer en dus moet het goed geregeld. Daar ben ik me als uitvaartverzorger heel erg van bewust. Het is ook een spanningsveld in dit vak: ik ben de tussenpersoon tussen de familie en toeleveranciers, zoals de drukker, het rouwvervoer of het crematorium. Het is belangrijk dat ik goed begrijp wat de familie bedoelt. En ik moet dat goed en helder doorgeven aan de toeleverancier. Heel soms gaat daarin iets mis.

 

Op de dag van de uitvaart ben ik rond één uur bij een familie. Als het tegen half twee loopt word ik onrustig: waar blijft de rouwauto toch? Meestal zijn ze er ruim van tevoren. Een paar minuten voor half twee bel ik de chauffeur om te vragen waar hij blijft. Even is het stil aan de andere kant. Dan een verbaasde stem: “Maar dat was toch voor morgen?”. “Nee, voor vandaag!”. De adrenaline giert door mijn lijf maar de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren is voor later. Eerst moet er zo snel mogelijk een rouwauto komen. De chauffeur belooft om met spoed te komen. Daarna licht ik de familie in. Gelukkig vat die het makkelijk op: “Nou, dan kunnen we ook nog wel een kopje koffie nemen”. Vervolgens bel ik een uitvaartonderneming in de buurt waarvan ik weet dat ze een eigen rouwauto hebben. Ze geven aan dat ze er binnen 3 kwartier kunnen zijn maar dat is niet sneller dan mijn eigen chauffeur. Er zit niet anders op dan te wachten. Ik bel het crematorium dat we later zullen komen en dat ze de genodigden alvast een kopje koffie of thee moeten aanbieden. Gelukkig is het voor die middag de enige uitvaart waardoor uitloop geen probleem is.

 

Het valt me niet mee om rustig te blijven. Dan rijdt toch nog onverwacht snel de rouwauto voor. Ik heb de neiging om in de versnelling te gaan maar ik besef dat het uit huis dragen van de mevrouw die overleden is, óók een moment van afscheid is. En dat het belangrijk is dat het in alle rust en met aandacht gebeurt. Als de kist in de auto is geplaatst, vertrekt de rouwstoet en uiteindelijk zijn we maar een half uur later dan gepland bij het crematorium.

 

Als ik aan het einde van de middag thuis ben, kom ik toe aan de vraag wat er nu precies fout is gegaan. Dan blijkt dat ik dag en tijdstip wel goed heb doorgegeven maar dat er in het online-planningssysteem van de chauffeur iets mis is gegaan. Met hem en het crematorium maak ik afspraken over de financiële consequenties. Uiteraard hoeft de familie niet voor de extra koffie te betalen en ze krijgen korting op de prijs van de rouwauto. Een dag later bel ik hen op om ook namens de chauffeur nogmaals excuses te maken. Ze maken er niet zo’n punt van: “Uiteindelijk is het goed gekomen, je hebt adequaat gehandeld. En tja, techniek, die kan falen.”

 

 

Anne de Jong

 

Hebt u vragen of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid of hebt u vragen over wat er mogelijk is? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,

www.dejonguitvaartzorg.nl

 

 

Columns Anne de Jong Uitvaartzorg

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

De Kletskous heeft een nieuw gezicht

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER fakkelmoment
05-03-2024

Grou laat Oekraïne niet in de kou!

LEES MEER mp-202406pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen