FRIESLAND - 12-06-2020

 

(Oranjetipke, Anthocharis cardamines)

Column

Sake P. Roodbergen

 

Het coronavirus legt ons ongekende beperkingen op. ‘Normale’ uitstapjes gaan even niet door. Vliegreizen naar verre oorden lijken nog bij een andere tijd te horen. Tegelijkertijd opent het virus ook een ander perspectief: de nabijheid.

 

En bij goed speuren blijkt de eigen tuin, hoe klein ook, onverwachte kansen te bieden.

 

Eén Pinksterbloem (Cardamine pratensis) in zo’n tuintje biedt in het voorjaar de kans op bezoek van de fraaie dagvlinder Oranjetipje. Let even op de wetenschappelijke naam Cardamine die de relatie met de vlinder aangeeft. Het mannetje is de mooiste van de twee geslachten. Het vrouwtje lijkt in de vlucht erg veel op een ‘gewoon’ Klein koolwitje, de talrijkste van alle dagvlinders. Maar in rust is de achterkant van de achtervleugels –bij beide geslachten- overtrokken met een prachtig groen, gemarmerd patroon, een lijn- en kleurenspel, dat herkenning makkelijk maakt. Wij zagen in onze tuin het afgelopen voorjaar slechts eenmaal een mannetje vliegen, opvallend door de grote oranje vlekken aan de uiteinden van de voorvleugels. Ook het vrouwtje werd maar één keer gespot, rustend op een plant van Look zonder Look (Sipelkrûd) zo genoemd naar de uiengeur. Look en sipel zijn namen voor de ui, voor resp. de Zeeuw en de Fries. Look zonder Look (Alliaria petiolata). Weer een kruisbloemige, net als de Pinksterbloem.

 

Eén mannetje en één vrouwtje betekende een karige oogst, want er staan toch minstens tien Pinksterbloemen in het grasveldje in de voortuin. Dáárop werd geen enkele maal een Oranjetipje gespot. Maar de kortstondige aanwezigheid van vrouw en man Oranjetip leverde toch een aardig, onverwacht vervolg op.

 

Eind mei ontdekten we een grijsgroene rups met een witte zijstreep op een ruim vijf centimeter lange vrucht (hauw) van een van de stuk of zeven Look zonder Look-planten. Geweldig gecamoufleerd strekte de rups zich uit langs de kaarsrechte vrucht. In de vrucht zit bij elke knobbeltje een onrijp zaadje dat een voorraadje eiwit in zich heeft als eerste voedsel voor de kieming. Eén vrucht telt tien tot twaalf zaadjes. De rups knabbelt van boven naar beneden zo’n vrucht met z’n zaadjes in z’n geheel op; het korte steeltje naar de stengel laat hij staan; niet lekker: géén eiwit..

 

Na drie dagen was de rups plotseling onvindbaar. Hoogstwaarschijnlijk helemaal volgevreten, de laatste vervelling gedaan, klaar voor de volgende levensfase: de verpopping. We vonden de rups niet terug. Of zou er ons nog een verrassing wachten?

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen