Akkrum - 11-01-2022

 

Het centrum van Akkrum leefbaar en vitaal houden, dat is het doel. Hiervoor maken we samen een centrumvisie. Op 26 januari 2022 presenteren we met trots het resultaat! Na de laatste bijeenkomst in juni hebben verschillende mensen gereageerd op de plannen. Samen met de werkgroep Altyd Akkrum zijn alle reacties gewogen en is de visie uitgewerkt. In dit artikel lichten we een aantal onderwerpen uit. Wilt u meer weten? Kom dan naar de dorpsbijeenkomst op 26 januari!

 

Het evenemententerrein, dé verbinding tussen het vaarwater en het centrum

We willen hier graag een fijne groene verblijfsplek van maken. Op het kaartje hieronder is een eerste schets voor het gebied gemaakt. Dit werken we graag verder uit met de omwonenden.

 

Projectleider Corina Neelis: “We stonden hier voor een uitdaging. Want een mooie verblijfsplek gaat helaas niet samen met ruimte voor de merketinte en een trailerhelling. Het parkeren van auto’s met trailers neemt veel ruimte en zorgt bovendien voor overlast. We zoeken naar een andere oplossing voor de trailerhelling en de merketinte. Hierdoor ontstaat ruimte in de haven om net iets meer ligplaatsen te creëren. Tevens kan er een mooie vlonder komen om op te zitten, te vissen of op de SUP te stappen.”

 

Op het terrein is ook ruimte voor het verbeteren van het havenkantoor en de toiletvoorzieningen en een informatievoorziening voor toeristen.

 

Het aantal parkeerplaatsen op en rond het evenemententerrein vermindert ten opzichte van eerdere plannen. Uit onderzoek blijkt dat deze extra parkeerruimte niet noodzakelijk is. Daarnaast worden er op het Heechein toch een aantal parkeerplaatsen gemaakt voor bewoners en bezoekers van het centrum.

 

De herinrichting van de Buorren en de Kleef sluit aan op het Heechein

In deze straten wordt een gebakken steen toegepast, waardoor de kern van het winkelgebied dezelfde mooie uitstraling krijgt. De entree van het centrum aan de kant van de Kleef krijgt extra aandacht. Er blijft voldoende ruimte voor parkeren, maar door het aantal parkeerplekken iets te verminderen is er ook ruimte voor groen en bankjes. Het gebied wordt daarmee een fijne verblijfsplek.

 

Versterken en beter benutten van waterrecreatie

Akkrum is hét watersportdorp van de gemeente. In de centrumvisie zijn maatregelen opgenomen om die kwaliteit te versterken en beter te benutten. Corina Neelis: “Dat kan bijvoorbeeld door de doorvaart bij de Smellebrêge (Wilde Stege) te verbeteren waardoor sloepen langs deze bijzondere route kunnen varen. Ook is het de bedoeling om de voorzieningen voor watersporters te verbeteren en wordt er gezocht naar meer aanlegplaatsen voor passanten”.

 

Tijd voor keuzes en prioriteiten

Vanuit het fonds Vitale Kernen en de Regio Deal Zuidoost-Friesland is er ongeveer € 4 miljoen beschikbaar om te investeren in het centrum van Akkrum. De kosten van alle plannen en ideeën die nu in de centrumvisie zijn verzameld zijn op een rij gezet. Corina Neelis: “Het beschikbare budget is helaas niet voldoende om alle plannen te kunnen realiseren. Daarom moeten we keuzes maken en prioriteren. Samen met de werkgroep Altyd Akkrum hebben we in de centrumvisie een voorstel gedaan voor een aantal projecten die de komende vier jaar gerealiseerd kunnen worden.

 

Tijdens de bijeenkomst op 26 januari vertellen we u meer

Wilt u meer weten? Kom naar de dorpsbijeenkomst op woensdag 26 januari a.s.! We hadden gehoopt u fysiek te kunnen treffen, maar gezien de huidige maatregelen is dat helaas niet mogelijk. We ontmoeten u daarom graag digitaal. Meer informatie leest u op www.heerenveen.nl/centrumvisieakkrum.

 

 

Afbeelding 1: Eerste schets voor het evenemententerrein

Afbeelding 2: Schets van de herinrichting van de Buorren en de Kleef

 

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER img-20240327-wa0004
02-04-2024

v.v. Akkrum organiseert het Voetbalfestival

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER mp202407pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER nature-today-foto-velduil
03-04-2024

Velduilen floreren met veel veldmuizen

LEES MEER anne-de-jong
24-03-2024

Aan alles komt een einde

LEES MEER mirjambos
23-03-2024

Overdracht van een onderneming

LEES MEER kees-parttechniek
22-03-2024

Verlaat je je baas of je baan?

LEES MEER dsc7420bvanoyenlr
21-03-2024

De Wilgen-Smalle Ee (6 km)

LEES MEER gf2035
20-03-2024

Mani Fêst

LEES MEER leo-boermans
08-03-2024

Uitvaart in meerdere talen

LEES MEER schermafbeelding-2024-04-02-om
08-03-2024

Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes

LEES MEER img5109
09-02-2024

Reisbureau(tje)

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen