Saint Vincent and the Grenadines - 13-04-2021

 

30 Nederlandse (waaronder Friese) scholieren aan boord van Tall-ship de Wylde Swan moeten hun programma wijzigen door de plotselinge, hevige uitbarsting van de vulkaan La Soufièrre afgelopen vrijdag op het Caribische eiland Saint Vincent. De leerlingen liggen maar enkele tientallen mijlen van de vulkaan af voor anker. Na een regenbui vannacht lag er al veel vulkanische as aan dek.

 

De scholieren die meevaren met het zeilende onderwijsprogramma Masterskip kunnen vermoedelijk niet meer terug naar het grootste eiland Saint Vincent waar de uitbarsting plaatsvindt. De planning was wel om daar begin deze week aan te komen voor een uitklaring, een PCR test en een aantal essentiële onderdelen voor de machinekamer die al twee weken onderweg zijn en nu in de hoofdstad Kingstown liggen te wachten.

 

Directeur Christophe Meijer staat in nauw contact met kapitein Marco van der Werf van de Wylde Swan: “Direct na de uitbarsting zijn de schepen die in het gebied varen door de lokale autoriteit in een appgroep gestopt, begrijp ik van de kapitein. Zo blijven we op de hoogte van wat er speelt.” Saint Vincent and the Grenadines bestaat uit 32 eilandjes. De situatie per eilandje is steeds weer anders. Meijer: “Op het ene eiland daalt alleen veel vulkanische as neer, op het andere eiland is het sociale leven ontregeld en draagt iedereen stofbrillen en een soort Sahara kleding over neus en mond tegen de zwavel en het stof. Op het eiland waar de vulkaan met veel geweld van licht, donder en diep gerommel aan het uitbarsten is, wordt men geëvacueerd.” De appgroep levert ook veel foto’s op van wat er waar speelt.

 

“Van de andere schepen begrijpen we dat naar Kingstown zeilen eventueel niet meer mogelijk is. We proberen nu om de onderdelen met boottaxi naar ons vervoerd te krijgen. We hebben die spullen echt hard nodig! Door de noordoost passaatwind wordt de aswolk naar de het zuidwesten geblazen. Dat is precies de plek waar wij straks langs moeten om met de scholieren terug te zeilen naar Sint Maarten.”, aldus Meijer van de Wylde Swan. “Het thema van deze 5-weekse reis van Masterskip is NATUUR. Omdat we altijd de wereld als klaslokaal gebruiken maken we er het beste van en gebruiken we de vulkaan in onze lessen.”

 

Het is onduidelijk wat het verloop zal zijn van de uitbarsting de komende de tijd. Het lijkt maar net begonnen te zijn. De vulkaan op Martinique, Mount Pelée, waar ze ook nog langs moeten zeilen, laat sinds twee dagen ook verhoogde activiteit zien. Masterskip zal moeten improviseren om alles in goede banen te leiden.

 

www.wyldeswan.com

www.masterskip.com

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2024-06-12-om
12-06-2024

Help Djoeke Hopen

LEES MEER schermafbeelding-2024-06-11-om
11-06-2024

25 jaar IJsboerderij Boereiis jubileumfeest

LEES MEER foto-156-bibliotheek-akkrum
11-06-2024

Inloopbijeenkomst verhuizing Bibliotheek Akkrum

LEES MEER BELEEF Midden-Friesland Zomer
30-04-2024

BELEEF Midden-Friesland - Zomer_2024

LEES MEER mp-202412pagina12
11-06-2024

Te dwaan YN MIDDEN FRYSLÂN

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen