Akkrum - 22-09-2021

 

We willen het dorpscentrum van Akkrum leefbaar en vitaal houden. Een centrum waar mensen elkaar ontmoeten, waar het gezellig is en waar voor de ondernemer iets te verdienen valt. Er is geld beschikbaar om het centrum op te knappen. Er zijn al veel plannen voor het centrum van Akkrum. Al deze plannen krijgen een plek in de centrumvisie van Akkrum die we dit jaar afronden. De komende maanden nemen we u mee in de verschillende onderdelen van de visie. Deze keer gaat het over WATER!

 

Wie aan Akkrum denkt, denkt aan water

Waterrecreatie zit in het DNA van de inwoners. In Akkrum en ook Nes is waterrecreatie in allerlei vormen te vinden: sloepvaren, zeilen, skûtsjesilen, suppen, kanoën, vissen en zwemmen. Maar er zijn ook diverse evenementen als Akkrum plonst, Slingeraap en het muziekfestival. In het dorp is een doorgaande vaarroute en het water reikt tot in de haarvaten van de wijken in Akkrum en Nes. Alleen in het centrum zie je er niet zoveel van terug. En dat is jammer, een gemiste kans bovendien. Want niet alleen hoort water bij het centrum het trekt ook veel toeristen naar het dorp.

 

Versterken van de waterbeleving

In de centrumvisie is daarom nagedacht hoe waterbeleving sterker in het centrum naar voren kan komen. Dat begint met het op orde brengen van de voorzieningen. Voorzitter van de VOAN, Jan Willem van Essen “Akkrum is de watersportparel van de gemeente Heerenveen, maar aanlegplekken met walstroompunten vind je hier niet. Als we willen dat mensen langer dan één dag in Akkrum blijven moeten we zorgen dat er goede basisvoorzieningen zijn. Denk aan de aanlegplekken met walstroompunten, watertank voorzieningen en nette toiletgebouwen. Maar ook goede verbindingen tussen de aanlegplekken en het centrum en duidelijke informatievoorziening voor (water)recreanten zijn cruciaal voor passanten. Dus voordat we miljoenen gaan uitgeven aan nieuwe bruggen en dergelijke is het zaak dat de basis op orde is.” Vervolgens wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal ligplaatsen voor passanten. Een eerste gedachte is om ligplaatsen te creëren bij Coopersburg of wellicht aan het eilandje bij It Stalt.

 

Er liggen ook kansen om de waterbeleving te vergroten door het verhogen van de kwaliteit. Het gaat dan onder meer om de beleving van de sfeer. Het gebied bij het gemeentelijke haventje met het voormalige VVV-gebouw (nu in gebruik als havenkantoor) kan zeker een kwaliteitsslag gebruiken. Een vraagstuk in de belevingswaarde is het parkeren van trailers bij de trailerhelling. Verder kunnen we de route door de Boarn verbeteren. Dit authentieke stukje Akkrum is nu lastig bevaarbaar. Door de kade te verfraaien en de doorvaart hier te verbeteren kan de Boarn bereikbaar worden voor sloepen en mogelijk onderdeel worden van een vaarroute. Dit alles maakt Akkrum nog aantrekkelijker om met de boot te bezoeken.

 

Uit de ideeënbus

Projectleider gemeente Heerenveen Corina Neelis: “Er zijn nog meer suggesties binnengekomen hoe we de waterbeleving in het centrum kunnen versterken. De oproep voor een zwemplek met strandje in het dorp is vaak ingebracht. Het is echter lastig om hiervoor een veilige (vanwege het vaarverkeer) en gezonde (vanwege riool overstorten) locatie in het centrum voor te vinden. Een werkgroep uit het dorp zoekt nu actief naar een geschikte locatie buiten het centrum. Ook kwam een suggestie om de autobrug over de Boarn aan te pakken en meer uitstraling te geven en wellicht zelfs op te hogen. Dit verbetert de doorvaart, maar er is ook een nadeel. De ingreep brengt ook een flinke kostenpost met zich mee. Iets waar we samen keuzes moeten maken. In november organiseren we opnieuw een bewonersbijeenkomst, waarin we dit samen met inwoners en ondernemers willen doen. Want er is niet genoeg geld om alle plannen uit te voeren.”

 

Meer weten over de centrumvisie Akkrum? Kijk op www.heerenveen.nl/centrumvisieakkrum

 

 

 

Foto: Paul Hettinga

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER img-20240327-wa0004
02-04-2024

v.v. Akkrum organiseert het Voetbalfestival

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER mp202407pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen