Grou - 26-05-2021

 

Sinds zaterdag 15 mei hebben 38 woningen in De Baai een geveltuin door een actie van vrijwilligersorganisatie Grou2030. In de straten Skaverij, Skilerij, Tsjettelhûs en Boogstrjitte zijn de afgelopen weken al zo’n 35 vierkante meter klinkers verdwenen. Stratenmakers van Gemeente Leeuwarden hebben ervoor gezorgd dat er piekfijne geveltuinen zijn gekomen en het straatzand is afgevoerd. Samen met bewoners is de tuinaarde aangebracht en zaterdag was het plantdag.

 

Alle planten en struiken zijn geplant, door de bewoners zelf. Hinke Volbeda: “It wie fantastysk om te dwaan, écht meielkoar. Dit soe samar mear opsmitte kinne as allinnich grien”.” En gelijk heeft Hinke, want ook bewoner Jelle gaf aan “ik wit no mear fan de buert yn twa dagen as yn de ôfrûne tsien jier.” De buurt is duidelijk niet alleen vergroend, maar ook versterkt, zoals voorzitter Hate Bouma van buurtvereniging BBBB treffend de ochtend samenvatte.

 

De wijk wordt met deze aanpassing een stuk groener en ook beter ingesteld op plensbuien of grote periodes van droogte en hitte. Vrijwilligers van Grou2030 zijn de initiatiefnemers; zij gingen vanaf eind maart langs de deuren en polsten de belangstelling voor zo’n groene strook langs de voorgevel. De belangstelling bleek groot: ruim drie kwart van alle adressen gaf zich op. De hovenier van Grou2030 heeft soms geholpen bij de keuze van een passende plantensoort. Dick Jonker: “Net alle planten kinne oeral like goed groeie. De kar moat oanpast wêze oan skaad, wyn of just oan waarmte.”

 

Grou2030 trakteerde op lekkere oranjekoekstukjes en de bewoners op koffie/ thee. In een praatje bedankte Enny van der Wiel in de eerste plaats de bewoners voor hun deelname. Gemeente Leeuwarden kreeg ook veel lof voor hun supersnelle actie, buurtvriendelijke hulp en flinke investering. De gemeente is blij met het Grouster initiatief dat zo perfect aansluit bij het nieuwe klimaat-adaptief beleid van Leeuwarden. Ook draagt het bij aan de competitie “Tegelwippen”, een landelijke wedstrijd tussen grote steden om zoveel mogelijk groen aan te brengen in stenige buurten. Een filmploeg maakte zelfs een promotiefilm van alle activiteiten om op die manier ook andere wijken en buurten in gemeente Leeuwarden enthousiast te maken.

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER rijschool
22-11-2023

Rijschool Mid-Fryslân binnenkort van start

LEES MEER img5672
21-11-2023

Zeer geslaagde themaweek over gezondheid op KBS Sint Radboud

LEES MEER beleef-midden-friesland-winter
14-11-2023

De nieuwe Beleef is uit!

LEES MEER mp-202324webpagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER 10000-flyers-ab
14-02-2023

Drukwerkacties Inclusief Verspreiding of GRATIS Advertentie

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen