Terug in de tijd
Akkrum/Nes - 02-12-2020
Column
Leppagreide Yn'e Sinne
Tekst: Tineke Cazemier
De bouw van het zonnepark Leppagreide komt steeds een stap dichterbij. Over de plannen, de te nemen hordes in het traject en de voortgang van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide Yn’e Sinne”. In deze eerste column van de reeks gaan we terug in de tijd.
De dorpen Akkrum/Nes die hun eigen duurzame energie opwekken. In 2013 nog een vergezicht waar een aantal idealisten uit Akkrum en Nes op de vergaderplek “het Honk” over filosofeerden. Zou het niet mooi zijn als we, net als in Reduzum, onze eigen energie gaan opwekken? Aan het woord zijn Harry Haitsma en Joop Andreae, twee van de vijf mannen die aan de wieg hebben gestaan van Duurzaam Akkrum Nes. Beiden waren rond die tijd bezig met duurzaamheid. Ze voerden veel gesprekken met elkaar en met deskundigen over duurzame energie, bezochten beurzen over dit onderwerp en Joop werd actief bij Ús Koöperaasje en ontwikkelde zich tot zonne-expert. En zo ontstonden de eerste contouren voor een duurzamer Akkrum en Nes.
Harry: “Het officiële begin van Duurzaam Akkrum Nes (DAN) is januari 2014, op deze datum is de coöperatie Duurzaam Akkrum Nes opgericht. De doelstelling van DAN is het bevorderen dat inwoners, bedrijven en organisaties in Akkrum en Nes duurzame energie gaan produceren en gebruiken”. Joop vult aan: “In het eerste jaar na de oprichting was iedereen erg enthousiast, we hadden meteen een grote ledenaanwas. Via DAN hebben verschillende dorpsbewoners een energiecontract met Energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD energie) afgesloten. We hebben wel gemerkt dat het lastig is om het enthousiasme voor DAN vast te houden, dat is ook één van de redenen waarom we als DAN zelf aan de slag wilden met het ontwikkelen van een zonnepark of windmolen”.
Wat volgde was een zoektocht naar een geschikte locatie voor een zonnepark, een windmolen bleek voor te veel reuring te zorgen. Verschillende locaties rond Akkrum zijn in beeld geweest, maar uiteindelijk ook weer afgevallen om verschillende redenen. Harry en Joop geven aan dat één van de belangrijkste uitgangspunten is dat het dorp het eens moet zijn over de plek waar het park komt. Uiteindelijk mondt het zoekproces uit in de locatie ten noorden van de Akwadukt Leppagreide, tussen de A32 en de spoorlijn Leeuwarden-Heerenveen. De grond is in eigendom van Rijkswaterstaat. Deze staat van de meet af aan positief tegenover de plannen. Nu er een geschikte locatie gevonden is, besluit DAN begin 2018 een aparte stichting in het leven te roepen voor de verdere uitwerking en realisatie van de plannen voor het zonnepark, de Stichting Leppagreide.
Inmiddels is het 2020. Tussen vergezicht en zicht op realisatie zit 7 jaar. Een lange tijd die nodig is geweest om te staan waar we nu staan. Als ik Joop vraag wat is opgevallen in dit proces zegt hij één woord: complex! Ondanks de lange adem zijn beide mannen enthousiast over het werk dat ze kunnen verzetten binnen DAN en de Stichting Leppagreide. Hun motivatie…. samen met de dorpsbewoners van Akkrum en Nes de wereld een beetje groener achter laten dan zij nu is!
Tot slot: wil je je ook actief inzetten voor Duurzaam Akkrum Nes (DAN), dat kan. Er is actie genoeg en nooit mensen te veel. Je kunt via info@duurzaamakkrumnes.nl je interesse kenbaar maken.
Op de foto: Het bestuur van de coöperatie Duurzaam Akkrum-Nes (DAN) met van links naar rechts Jan Atema, Joop Andreae, Folkert Rozema, Piet Dijkstra en Harrie Haitsma.
Foto: Noordoost.nl/ Alex J. de Haan