Terhernster Enerzjy koöperaasje De Poask
Terherne - 04-08-2020
100% groene energie en 75 euro voor het dorp
De Terhernster Enerzjykoöperaasje “De Poask” U.A., bestaat alweer sinds mei 2014 en is opgericht door Plaatselijk Belang met als doel het lokaal opwekken en gebruiken van duurzame energie. De koöperaasje is, samen met 54 andere Friese koöperaasjes, lid van de koepelcoöperatie ‘Uskooperaasje’ en deze is weer mede-eigenaar van het energiebedrijf ‘Energie van ons’. Bij het energiebedrijf zijn inmiddels meer dan 100 lokale energiecoöperaties aangesloten. Ben je lid van het energiebedrijf dan krijg je gegarandeerd groene energie en ontvangt de Terhernster koöperaasje 75 euro per klant per jaar. De opbrengsten vloeien terug naar het dorp. Het bestuur van de coöperatie, gebruikt de opbrengsten voor duurzame projecten.
Ruud vertelt tussendoor nog even dat de naam ‘de Poask’ Stekelbaars betekent die veel voorkwam of nog wel voorkomt, in de wateren van Terherne. Overigens kun je deze informatie, en nog veel meer, vinden op de website kooperaasje.nl/depoask
Zonneparticipaties kopen
De Enerzjykoöperaasje is in 2019 gestart met de Postcoderoos. Net buiten Terherne, richting Joure liggen op de boerderij van familie van Slooten 215 panelen. Deelnemers aan de Postcoderoos kunnen zonneparticipaties kopen en krijgen 15 jaar lang korting op de energiebelasting over de opgewekte zonne-energie. Je hoeft dus geen zonnepanelen op je eigen dak te installeren om te besparen op je energierekening! ‘Een tweede PostCodeRoos hebben we in optie’ geeft Ruud aan.
In de wachtrij
In voorbereiding heeft de koöperaasje een zonnedak van maar liefst 1500 panelen. De aanvraag voor de bouw van het gebouw, waar de panelen op komen, loopt. Verder staan ze hiervoor als zakelijke deelnemer in de wachtrij bij Liander, de netbeheerder. Deze is nog niet helemaal klaar om de grote hoeveelheid energie te ontvangen. ‘Bij overproductie ligt het in de bedoeling om waterstof op te wekken’ licht Ruud verder toe. Vervolgens gaat hij enthousiast in op de mogelijkheden van waterstof als energie. Voor mij een redelijk ingewikkeld verhaal en na ons gesprek stuurt hij mij een interessant filmpje over dit onderwerp. Wanneer je via youtube.nl zoekt op ‘waterstof de duurzame oplossing’ kun je dit zelf ook bekijken. ‘Maar eerst het dak en dan verder met de andere plannen.’ Aldus Ruud. En plannen zijn er zeker.
Met de duim omhoog
Naast de plannen voor een tweede PostCodeRoos en een dak met 1500 panelen is het bestuur bezig met ‘duim omhoog’. Dit is een kleiner project dat ten goede komt aan de duurzaamheid.
Er worden liftplekken in het dorp aangewezen waar borden komen te staan. Staan die borden er dan kun je op die plek gaan staan en een lift krijgen naar Akkrum of Joure. Zodra de financiering voor het plan rond is, worden de borden geplaatst. De gemeente en Plaatselijk Belang hebben al financiële ondersteuning toegezegd.
Uitsluitend groene stroom
Inmiddels zijn er zo’n 30 leden die stroom afnemen bij Energie van Ons en er zijn ongeveer 25 huishoudens die participeren in de zonnepanelen van de Postcoderoos. De aantallen zijn langzaam aan het groeien, er is veel concurrentie van grote energiemaatschappijen. Ruud legt uit ‘Bij Energie van Ons krijg je 100% groene stroom, groener kan niet, en dat is bij andere energieleveranciers niet altijd het geval. Wij leveren uitsluitend groene stroom.’ Met de realisering van de 1500 panelen verwacht de coöperatie een flinke toename van leden.
Meepraten en ontwikkelen
De bestuursleden werken graag mee aan een duurzaam en groener dorp. ‘Uit de avonden die we georganiseerd hebben voor de inwoners, blijkt dat we over het algemeen zonne-energie, windenergie en waterstofenergie willen. Als coöperatie kunnen we aan de voordeur invloed uitoefenen. Je kunt meepraten, samen met de gemeente een programma ontwikkelen. Moet er een windmolen komen en waar dan?’
Uit de avonden met inwoners blijkt verder dat er in Terherne geen behoefte is aan een weiland met zonnepanelen. Ook staan inwoners niet positief tegenover de bio-industrie die houtsnippers verbrand. ‘Met de gemeente bespreken we dit en kunnen we aangeven welke kant we uit willen.’
In ons land gebeurt veel op het gebied van duurzame energie. De ontwikkelingen gaan snel en er komt veel op ons af. In de Brio vind je regelmatig informatie over de activiteiten en projecten van de Terhernster Enerzjykoöperaasje.
Op de foto van links naar rechts: Ruud van de Leur, Ton van Gastel, Herman Sytema, Josianne Wiersma en aspirant-bestuursleden Sijtze Verbeek en Roeland Moet. Niet op de foto (reeds uit Terherne verhuisd) Gert Schaart
Naar overzicht