Friesland - 17-03-2021

 

Friese energiecoöperaties in actie om huishoudens simpel energie te laten besparen

 

Door het hele land doen ruim 60 energiecoöperaties met eigen, lokale acties mee aan de campagne ‘Zet ‘m op 60!’. Zeven deelnemende coöperaties komen uit Friesland. Nog nooit eerder pakten zoveel lokale energiecoöperaties gezamenlijk zo groots uit om energie te besparen. Foppe de Haan zet zijn ketel op 60 en komt voor de campagne in actie met Duurzaam Akkrum-Nes, de energiecoöperatie in zijn woonplaats. Voormalig assistent-bondscoach van de Leeuwinnen, voetbaltrainer en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Foppe de Haan: “Bij mij ligt de lat hoog, maar mijn cv-temperatuur laag. De meeste cv-ketels staan standaard veel heter ingesteld dan nodig. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt je ketel efficiënter. Zo bespaar je veel gas en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar.”

 

Energiecoöperaties in Friesland

Deelnemers in Friesland zijn Energiecoöperatie Gaasterland, Energiecoöperatie Midwolde, Fryske Flinter, Grou 2030, Terschelling Energie, Trynergie en Zonnecoöperatie Westfriesland. Zij roepen via hun eigen kanalen leden, klanten en netwerk op om hun cv-ketel op 60 graden te zetten. Ook wordt er geflyerd en worden oproepen gedaan in de lokale media. Een actueel overzicht van alle deelnemers en acties per provincie staat op zetmop60.nl/campagne

 

Energiecoöperatie: lokale duurzame energie zonder winstoogmerk

In Nederland zijn ongeveer 600 energiecoöperaties. Dit zijn lokale initiatieven die duurzame energie opwekken zonder winstoogmerk. Bijvoorbeeld door warmteterugwinning bij een nabijgelegen fabriek, of zonnepanelen op daken van kantoren. Vaak bieden zij ook energieadvies en -coaching om huishoudens en ondernemers te helpen om energie te besparen en het verbruik te verduurzamen. De temperatuur van de cv-ketel verlagen is een laagdrempelige stap om de CO2-uitstoot terug te dringen.

image

 

Campagne "Zet ‘m op 60!"

Voor de campagne Zet ‘m op 60! werken de coöperaties samen met Urgenda. Doel van de campagne is de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terug te dringen. Fabrikanten van cv-ketels staan achter de campagne. Huishoudens die meedoen aan de actie maken kunnen met ketelselfies kans maken op duurzame prijzen. Zie campagnesite www.zetmop60.nl

 

Cv-ketel op 60 graden: efficiënter gebruik, effectieve besparing

Een cv-ketel staat vanuit de fabriek standaard afgesteld op 85 graden, veel heter dan voor de meeste huizen nodig is. Met een simpele handeling is de temperatuur van het verwarmingswater (dus niet het warme douche- of kraanwater!) makkelijk naar 60 graden te brengen. Op www.zetmop60.nl staan gratis korte en simpele instructiefilmpjes voor alle gangbare cv-ketels.

 

“Meestal is het niet meer dan een simpele draai aan de knop, waarmee je woning energiezuiniger wordt. Je comfort en warmte blijven gelijk, terwijl je al gauw tientjes per jaar bespaart. Een kleine moeite om iets goeds te doen voor het klimaat,” aldus Marjan Minnesma.

 

www.urgenda.nl

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
09-04-2021

Opnieuw geen feestelijke Opening Watersportseizoen in Grou

LEES MEER ballenbak
09-04-2021

Nieuwe ballenbak bij Kindcentrum

LEES MEER brug-en-gouden-leeuw
06-04-2021

Vernieuwde website terherne.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-06-om
06-04-2021

Nieuws van Hercules

LEES MEER schermafbeelding-2021-03-25-om
06-04-2021

Uitdeelacties via Grou 2030

LEES MEER logo-eijgen-finance
15-03-2021

MKB-financieringsoplossingen.nl

LEES MEER schermafbeelding-2021-04-01-om
27-03-2021

Iwan en Johan de Jong rennen tot het uiterste voor KiKa

LEES MEER 20040750
31-03-2021

Tennis: een van de mooiste sporten in coronatijd

LEES MEER lente-zof
30-03-2021

Verrassend veel te doen tijdens Pasen in Zuidoost Friesland

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen