Friesland - 20-10-2020

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij FryslânHet was in 2013 toen bouwgroep Dijkstra Draisma een onderzoek startte naar grondwarmte (geothermie) in Leeuwarden. Zou het mogelijk zijn om op grote diepte warmte uit de grond te winnen voor de verwarming van grote gebouwen en woningen? Wat bleek? Rondom Leeuwarden zijn de omstandigheden erg gunstig.
We zijn nu 7 jaar verder ondertussen en het zou een wonder zijn als in 2021 niet definitief geboord gaat worden naar warmte op grote diepte. Nu Achmea en MCL hebben getekend als grote afnemers van de warmte en de SDE-subsidie is gegarandeerd, kan de boor in de grond. Leeuwarder wethouder Bert Wassink van duurzaamheid is nog maar een half jaar aan het roer, maar mocht gelijk zijn handtekening zetten onder de aanleg van dit warmtenet.

 

Mijlpaal

Een mijlpaal in de route naar een fossielvrij Fryslân! Op 20 locaties in Nederland wordt al warmte geleverd aan vooral tuinbouwkassen. Voor gebouwen zijn er twee gebieden waar dit al toegepast wordt. Relatief nieuw in ons land dus, en helemaal in Fryslân. Het grote voordeel van deze warmtebron is dat er 24 uur per dag, 365 dagen per jaar energie (warmte) beschikbaar is. Een groot verschil met zonne-energie (10% van de tijd) en windenergie (ca 40% van de tijd). Nog een voordeel van geothermie is, dat er weinig ruimte nodig is voor een installatie. Een perfecte aanvulling dus op zonne- en wind-energie.

 

Balans

Het warme water op 2 km diepte heeft een temperatuur van ongeveer 100 graden. Dat water wordt omhoog gepompt, de warmte wordt er uit gehaald en dan gaat het afgekoeld weer terug in de zelfde aardlaag. Er wordt netto dus geen water onttrokken, maar alleen de warmte uit het water wordt benut. Daarmee blijft de hoeveelheid water in de grond in balans en zijn aardbevingen niet te verwachten.

 

Wie

Energiebeheer Nederland, Shell, Dijkstra Draisma en Ennatuurlijk hebben samen de aanleg en exploitatie in handen. Als eerste klanten zijn aangehaakt: Achmea, ING, MCL en M7 Real Estate. Daarmee is de basis voor de afname voor warmte gelegd en kan met de aanleg worden begonnen. De verwachting is, dat nog veel meer andere gebouwen zullen aansluiten. Begin 2020 zal de eerste put worden geboord. De voorbereidingen? Die zijn al begonnen.

 

Interesse? Kijk op: www.warmtevanleeuwarden.nl

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns


LEES MEER kerstkaartenmmweb
26-10-2020

Stuur deze Kerst persoonlijke kaarten

LEES MEER schermafbeelding-2020-11-25-om
25-11-2020

Wintersporten in eigen land

LEES MEER logo-engelenproject
25-11-2020

Engelenproject in Akkrum/Nes

LEES MEER 201118doaprskeamer-akkrum-open
25-11-2020

Doarpskeamer Akkrum opent kerstwinkeltje

LEES MEER logo-hartstichting
25-11-2020

Opbrengst inhaalcollecte Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds

LEES MEER 3-goede-doelen-4-november-2020
25-11-2020

Handwerkcafé Grou doneert aan 3 goede doelen

LEES MEER fotografie-jelly-mellema-9480
18-11-2020

Fusie Boermans en Heslinga & de Vries Uitvaartzorg

LEES MEER unknown-1
18-11-2020

Sinterklaasactie De Ynbring

LEES MEER fnp
18-11-2020

FNP wol fûns finansjele problemen sportferieningen en doarpshuzen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen