Friesland - 04-05-2021

 

column

Wandelen in de regio

Tekst en foto’s: Berber van Oyen-Peenstra

 

 

Op 1 april begon ik met een prachtige nieuwe marketingopdracht bij Tryater. Met collega An, die in Aldeboarn woont, had ik het uiteraard ook over wandelen. Zij tipte mij De Ripen, vlakbij Nij Beets. Ik ontdekte dat deze dijk om de vroegere Zuidwestpolder deel uitmaakt van Rûntsje Ald Djip. Hiervan spotte ik eerder bij museum It Damshûs al een bordje.

 

Ik begon mijn wandeling, op een zonnige zaterdag, bij het Sudergemaal/Zuidergemaal. Een robuust rijksmonument dat in 1924 werd gebouwd en dat nog in nagenoeg originele staat verkeert. Ik liep langs het zelfbedienpontje over het Nijdjip en wandelde al snel over de rustige polderdijk tussen de weilanden. Als je weer op de asfaltweg komt en meteen rechts teruggaat naar het gemaal, loop je een rondje van krap vijf kilometer. Ik ging linksaf, voor de blauwe 11 km-variant van het Rûntsje. Er is ook een nog langere versie, van 16 km. Van het Ald Djip – verlengstuk van rivier de Boarn – zie je trouwens vooral tegenover restaurant Piers Hiem een stukje. Het gebied waar je vervolgens loopt was vroeger de Westpolder. De plek waar schrijver Frederik van Eeden rond 1900 met weinig succes kolonie Frij Fryslân trachtte te stichten.

 

Aan het eind van de wandeling passeer je bij de (gerestaureerde) sluis het fraaie gedicht Tijd en ruimte van Baukje Koolhaas. Het begint met de regels: ‘fiets je hier wind tegen / wandel je in druil en regen’. Gelukkig kon ik het gedicht met de lentezon op mijn gezicht lezen!

 

 

Link naar de wandeling

 

Berber woont met man en twee kinderen in Nes. Vanuit BERBER communicatie adviseert en ondersteunt ze voornamelijk organisaties die actief zijn in de wereld van cultuur, literatuur, taal en onderwijs.

 

 

Columns van Berber

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Gemeentenieuws Recepten


LEES MEER schermafbeelding-2021-05-12-om
12-05-2021

Doarspkeamer start plantenbieb

LEES MEER 2021-4-truck-hotel5-kopie
12-05-2021

Sleep Like a Trucker in Akkrum

LEES MEER unknown
12-05-2021

Zonnepont ‘De Oerhaal’ Warten vaart weer dagelijks

LEES MEER foto-lbs-1
12-05-2021

Friese Rabobanken planten een boom voor iedere nieuwe hypotheek

LEES MEER technopark-2
11-05-2021

Doe Dagen vmbo-leerlingen groot succes

LEES MEER koninklijke-onderscheiding-
11-05-2021

Koninklijke Ûnderskieding foar Martsje Scholte-Jonkman

LEES MEER foto-mp-ii
11-05-2021

Koningsdag op It Tredde Sté

LEES MEER schermafbeelding-2021-05-04-om
04-05-2021

Ontdek onze columns

LEES MEER schermafbeelding-2021-05-04-om
01-05-2021

Restaurant Meer van Lenten is verkocht

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen