Friesland - 04-05-2021

 

column

Wandelen in de regio

Tekst en foto’s: Berber van Oyen-Peenstra

 

 

Op 1 april begon ik met een prachtige nieuwe marketingopdracht bij Tryater. Met collega An, die in Aldeboarn woont, had ik het uiteraard ook over wandelen. Zij tipte mij De Ripen, vlakbij Nij Beets. Ik ontdekte dat deze dijk om de vroegere Zuidwestpolder deel uitmaakt van Rûntsje Ald Djip. Hiervan spotte ik eerder bij museum It Damshûs al een bordje.

 

Ik begon mijn wandeling, op een zonnige zaterdag, bij het Sudergemaal/Zuidergemaal. Een robuust rijksmonument dat in 1924 werd gebouwd en dat nog in nagenoeg originele staat verkeert. Ik liep langs het zelfbedienpontje over het Nijdjip en wandelde al snel over de rustige polderdijk tussen de weilanden. Als je weer op de asfaltweg komt en meteen rechts teruggaat naar het gemaal, loop je een rondje van krap vijf kilometer. Ik ging linksaf, voor de blauwe 11 km-variant van het Rûntsje. Er is ook een nog langere versie, van 16 km. Van het Ald Djip – verlengstuk van rivier de Boarn – zie je trouwens vooral tegenover restaurant Piers Hiem een stukje. Het gebied waar je vervolgens loopt was vroeger de Westpolder. De plek waar schrijver Frederik van Eeden rond 1900 met weinig succes kolonie Frij Fryslân trachtte te stichten.

 

Aan het eind van de wandeling passeer je bij de (gerestaureerde) sluis het fraaie gedicht Tijd en ruimte van Baukje Koolhaas. Het begint met de regels: ‘fiets je hier wind tegen / wandel je in druil en regen’. Gelukkig kon ik het gedicht met de lentezon op mijn gezicht lezen!

 

 

Link naar de wandeling

 

Berber woont met man en twee kinderen in Nes. Vanuit BERBER communicatie adviseert en ondersteunt ze voornamelijk organisaties die actief zijn in de wereld van cultuur, literatuur, taal en onderwijs.

 

 

Columns van Berber

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER img-20240327-wa0004
02-04-2024

v.v. Akkrum organiseert het Voetbalfestival

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER mp202407pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen