Vertwijfeling en een laatste optie
Akkrum/Nes - 24-11-2021
Column
Leppagreide Yn'e Sinne
Tekst: Tineke Cazemier
De bouw van het zonnepark Leppagreide komt steeds een stap dichterbij. Over de plannen, de te nemen hordes in het traject en de voortgang van het zonnepark berichten we maandelijks in deze column “Leppagreide yn’e sinne”.
De plek voor het inkoopstation voor het zonnepark kostte de werkgroep Leppagreide hoofdbrekens. De optie om het naast het inkoopstation van Rijkswaterstaat bij het aquaduct neer te zetten bleek uiteindelijk niet haalbaar. Het inkoopstation was het probleem niet, maar de aarding wel. Voor de aarding moet een koperen staaf een aantal meters de grond in. Op die plek ligt ook een foliedek ter bescherming van het aquaduct. Rijkswaterstaat heeft als regel dat ter plaatse van het folie geen palen en staven de grond in mogen, om zo het folie te allen tijde te beschermen. Dat deze locatie uiteindelijke afviel was geen goed nieuws. De mogelijke locaties voor het inkoopstation raakten op en er ontstonden zelfs twijfels of het park wel gerealiseerd kon worden. Er was een laatste optie…
Bauke de Boer: “It moat altyd slagje”
De laatste optie was een plek door de bocht van de Bokkumeromwei, voorbij de sloot in de brede berm bij het land van Bauke de Boer. Iedereen die wel eens een ommetje maakt via de Bokkumeromwei richting Grou kent de boerderij van Bauke. Friese paarden in de wei en het kenmerkende “Bokkum” op het dak van de schuur. De Boer, een paardenman in hart en nieren, werd door Harry Haitsma uit de werkgroep telefonisch benaderd of hij wilde mee werken aan een inkoopstation op zijn land. Zijn antwoord was: “Graach efkes oer prate, mar it moat altyd slagje”. Op een maandagavond togen drie mannen uit de werkgroep Leppagreide naar de ‘pleats’ van Bauke. Met een bak koffie werd aan de keukentafel overlegd, en werd uitgelegd wat de bedoeling is van het zonnepark. Overtuigd van het nut van het park voor Akkrum en Nes omarmt Bauke het initiatief en heeft alle medewerking toegezegd, zodat het project door kan gaan. Dat is ontzettend goed nieuws voor het project Leppagreide. Zonder zijn medewerking zou het project op losse schroeven komen te staan.
En nu verder…
Niet onbelangrijk, ook Rijkswaterstaat en Liander zijn akkoord met de nieuwe plek van het inkoopstation. Er worden nu zogenaamde beïnvloedingsberekeningen uitgevoerd, dit is een voorwaarde van de Gasunie en Rijkswaterstaat. Deze berekeningen moeten aantonen dat de middenspanningskabels en het inkoopstation niet van invloed zijn op de kwaliteit en levensduur van gasleidingen en de folie van het aquaduct. En tot slot het gebak voor Bauke… dat is onderweg.
Afbeelding: boerderij van Bauke de Boer