Friesland - 14-10-2023

 

Een week of twee na de uitvaart neem ik altijd even contact op met de familie en als ze het op prijs stellen, maken we een afspraak voor een nagesprek. In zo’n gesprek kan van alles aan de orde komen: hoe het nu gaat, een terugblik op de uitvaart, reacties op mijn functioneren, maar ook hele praktische zaken zoals vragen over de nota, over bedankkaartjes of de bestemming van de as. Of over het grafmonument wat op het graf moet komen.

 

Een tijdje geleden komt in het nagesprek dit laatste aan de orde. Het is een gezin wat heel bewust omgaat met het milieu en zo duurzaam mogelijk probeert te leven. Ze hebben zich al wat georiënteerd op een grafmonument voor het graf van vader en één ding is zeker: ze willen geen monument van een steensoort die helemaal vanuit Azië hiernaartoe is gehaald. De arbeidsomstandigheden in die steengroeves en de aantasting van het plaatselijke landschap, het transport met grote zeeschepen, het staat ze allemaal tegen. Maar wat dan wel?

 

Ik noem een aantal alternatieven maar ook die stuiten op bezwaren: een monument van glas of staal vinden ze te modern, niet passend bij vader. Inlands hardhout als eiken gaat uiteindelijk niet lang genoeg mee. En Europees hardsteen, zoals Belgisch hardsteen, vinden ze weer te ouderwets.

Dan noem ik het alternatief van een tweedehands grafsteen. Ik leg uit hoe dat werkt: als nabestaanden besluiten om de graftermijn van een graf niet te verlengen, wordt dat graf op enig moment geruimd. Het grafmonument wordt er dan afgehaald en vernietigd, om als puin verwerkt te worden voor bijvoorbeeld de wegenbouw. Dat is natuurlijk heel weinig duurzaam. Daarom hebben een aantal begraafplaatsen en steenhouwerijen de handen ineengeslagen: het oude grafmonument wordt door de steenhouwerij opgehaald en schoongemaakt. En daarna wordt er een dunne laag afgeschuurd waardoor de letters en graveringen verdwijnen. Als je de steen daarna weer polijst, heb je een mooie grafsteen die niet van een nieuwe is te onderscheiden.

 

Dit slaat aan bij de familie. Ik geef ze de contactgegevens van Circlestone, het samenwerkingsverband van de begraafplaatsen en steenhouwerijen die hieraan mee doen. Een half jaar later krijg ik een mailtje met een foto van het graf van hun vader; er staat een prachtige zwarte, gerecyclede grafsteen op.

 

Anne de Jong

 

Hebt u vragen of wilt u eens praten over uw wensen voor uw afscheid? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

Anne de Jong Uitvaartzorg, tel. 0566 – 60 29 22,

www.dejonguitvaartzorg.nl

 

 

Columns Anne de Jong Uitvaartzorg

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER posterkerstmarkta3
05-12-2023

Gezellige kerstmarkt en koopavond in Akkrum

LEES MEER popkoor-foto-5b
05-12-2023

Verrassend Herfstconcert Popkoor Akkrum

LEES MEER rijschool
22-11-2023

Rijschool Mid-Fryslân binnenkort van start

LEES MEER mp202325pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER 10000-flyers-ab
14-02-2023

Drukwerkacties Inclusief Verspreiding of GRATIS Advertentie

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Columns

Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER kees-parttechniek
23-11-2023

Hoe haal je het meeste uit je vrije dagen?

LEES MEER img4231bvanoyenlr
06-12-2023

Bontebok-Nieuwehorne (7,5 km)

LEES MEER wind-en-batterij
21-11-2023

Deze keer een experiment met Chat GPT

LEES MEER anne-de-jong
11-11-2023

Rouw

LEES MEER dan
11-11-2023

Nieuws van Duurzaam Akkrum Nes

LEES MEER mirjambos
10-11-2023

Depot bij de notaris

LEES MEER slankedriehoekszweefvlieglinks
09-11-2023

Glyfosaat

LEES MEER designecologist-5mj5jlhywpy-un
08-11-2023

Recept voor de feestdagen

LEES MEER adobestock602182607
24-10-2023

Handen

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen