Thuiszorgorganisaties in Fryslân hebben de handen ineengeslagen en trekken samen op in de verzorging en verpleging van cliënten bij wie het coronavirus (of een verdenking daarvan) is vastgesteld. Daarnaast gaat ook de reguliere (thuis)zorg gewoon door. Met een goed gemoed, dankzij de vele mooie initiatieven om ouderen en medewerkers in de zorg een hart onder de riem te steken.


Thuiszorg Het Friese Land trekt samen met De Kwadrant Groep en Thuiszorg Zuidwest Friesland op in de verzorging en verpleging van cliënten bij wie het coronavirus (of een verdenking daarvan) is vastgesteld. Deze cliënten worden in speciale coronaroutes beschermd verpleegd door een vast team van zorgprofessionals. Het doel van de coronaroutes is dat elke thuiswonende coronacliënt in Fryslân verzorgd kan worden door deze organisatie-overstijgende thuiszorgteams.

 

De thuiszorgprofessionals in deze zogenoemde c-route werken volgens de landelijke richtlijnen voor beschermd verplegen, dus met persoonlijke beschermingsmiddelen. Zij werken alleen in de coronaroutes en komen niet bij andere cliënten over de vloer.

 

Op deze manier worden alle thuiswonende cliënten met het coronavirus in Fryslân veilig verpleegd en kunnen we deze bijzondere zorg gezamenlijk leveren. Bovendien ontlast deze werkwijze de ziekenhuizen en vertraagt  het de verspreiding van het coronavirus.

 

De Friese zorgorganisaties doen er alles aan om de zorg door te laten gaan zoals de cliënten gewend zijn, veilig en volgens de richtlijnen van het RIVM. Afzeggen van zorg door cliënten uit angst voor besmetting, is dan ook niet nodig.

 

 

Hart onder de riem
Daarnaast gaat ook de reguliere (thuis)zorg uiteraard gewoon door. Hierbij houden de (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden en collega’s in de huishoudelijke ondersteuning zich nog strikter dan anders aan de voorgeschreven, strenge hygiënevoorschriften. En waar mogelijk houden de medewerkers de gewenste anderhalve meter afstand. Maar wanneer een cliënt zorg nodig heeft, is het natuurlijk lastig om je aan deze afspraak te houden.

 

En hoewel het werken in de zorg in deze bijzondere tijd soms best pittig is, genieten de medewerkers van Thuiszorg Het Friese Land ook van de vele mooie initiatieven die er zijn om medewerkers én cliënten in de thuiszorg een hart onder de riem te steken. Lieve briefjes, prachtige bloemen, vrolijke tulpen. Iedereen leeft mee, denkt aan elkaar. Geweldig!

Heeft u vragen over thuiszorg en het coronavirus, lees dan ook de informatie op www.thfl.nl of bel met de zorgcentrale via 0900-8864.