Friesland - 15-12-2020

 

Column

Bouwe de Boer

Projectleider

Freonen Fan FossylFrij Fryslân



Soms heb je van die weken die blijven ‘hangen’. Dat gebeurt als er verbanden ontstaan die je daarvoor nog niet zag. Vorige week was zo’n week. Het CBS (Centraal Bureau Statistiek) bracht de ‘Monitor Brede Welvaart’ uit. Deze monitor geeft inzicht in de ontwikkeling van Nederland per jaar op 40 punten. Nu eens niet alleen over het Bruto Nationaal Product, maar ook over geluk, gezondheid, vriendschappen, natuur, schone lucht, werkplezier, onderwijs etc. En dan komt ons land in de Europese lijstjes er heel wat slechter af helaas.

 

En toen mocht ik naar een lezing van Christian Felber bij NHL-Stenden, de beroemde Oostenrijkse aanjager van de Economie van de ‘Common Goods’ (gemeen goed). Felber krijgt steeds meer aanhangers in vooral Europa en pleit voor een economie waar de nieuwe balans wordt gezocht. Felber stelde o.a. 17 indicatoren op waar ondernemingen op worden beoordeeld. Die indicatoren gaan niet alleen over geld, maar ook over ecologie, sociaal, solidair en hoe democratisch een bedrijf is. In de Common Good economie krijgen die bedrijven voordelen. Bv dat ze minder belasting gaan betalen. Felber stelt, dat winstbejag, concurrentie en eigenbelang tegenstrijdig is met de menselijke waardigheid, solidariteit, duurzaamheid, rechtvaardigheid en democratie. Dat zal betekenen, dat mensen liever willen werken bij bedrijven die hoog scoren op de Common Good- lijst.

 

Ik merk dat nu al bij studenten. Jonge mensen willen steeds betekenisvol zijn. Een bijdrage leveren aan welzijn, geluk, milieu, de klimaatcrisis etc. De ideeën van Felber invoeren betekent, dat deze studenten steeds meer inzichtelijk hebben waar ze wel en waar ze niet moeten zijn. Gevoelsmatig weten ze dat al wel, maar bevestiging is nodig om het systeem te laten groeien.

 

Als ik dan in diezelfde week wordt gewezen op het ‘Veerhuis’…. Het Veerhuis is een stichting die met lede ogen ziet hoe de aarde wordt leeggeroofd. En dan vooral door ‘grondbezitters’. Als antwoord hebben ze een actie bedacht om gezamenlijk via Crowdfunding grond op te kopen en die terug te geven aan ‘iedereen’. Op deze manier wordt deze grond onttrokken uit het systeem van winstbejag en uitputting maar juist wordt verzorgd en benut voor het algemeen nut. Ik heb gelijk (een stukje) grond gekocht voor deze stichting!

 

Is er dan hoop? Na zo’n week weet ik het zeker. Een hele hoop!

 

 

Columns Bouwe de Boer

 

 

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER img-20240327-wa0004
02-04-2024

v.v. Akkrum organiseert het Voetbalfestival

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER mp202407pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen