Akkrum/Nes - 05-06-2020

 

Doarpskeamer ED in Akkrum/Nes heeft een flinke subsidie van Het Oranjefonds gekregen. De bijdrage van 30.000 euro is is bedoeld voor de koop van het huidige onderkomen aan de Lange Miente. Dat onderkomen is permanent en wordt momenteel gehuurd.

 

"We zijn erg blij met deze subsidie’’, reageert voorzitter Eelco Sixma van de stichting Doarpskeamer ED. De aan te kopen voormalige woning is sinds november 2019 in gebruik en trok vanaf begin af aan flink wat bezoekers. Vanwege de coronacrisis zijn alle activiteiten  opgeschort. Daarvoor was de doaprskeamer ondergebracht in een te slopen woning elders in Akkrum.

 

Tot twee jaar geleden was er in Akkrum/Nes geen ontmoetingsplek, zoals een buurthuis of dorpshuis, in tegenstelling tot de meeste dorpen in de regio. De behoefte was groot, aldus de initiatiefnemers . Zij namen in 2018 stappen om een eigen “doarpskeamer” op te richten. Sociale initiatieven als in Akkrum worden door het Oranje Fonds van harte gesteund, aldus een woordvoerder. Het afgelopen jaar ondersteunde het fonds met 31 miljoen euro zo’n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Op zijn beurt krijgt het Oranje Fonds geld van onder andere de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

"De Doarpskeamer wil graag een ontmoetingsplek voor iedereen zijn, voor jong en oud, mensen uit alle culturen, rijk en arm’’, vertelt voorzitter Eelco Sixma. In samenwerking met andere maatschappelijk actieve groeperingen wil de doarpskeamer een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving in beide dorpen. De vrijwilligers doen alles op non-profitbasis.

 

Voor het voortbestaan van de activiteiten vindt de stichting aankoop van het nieuwe onderkomen een voorwaarde. Het doel van is om binnen een jaar voldoende financiële middelen te krijgen. De flinke financiële bijdrage van het Oranje Fonds, samen met subsidies van het Rabobank Stimuleringsfonds, de gemeente Heerenveen, Woningcorporatie Elkien, Help Nederland Vooruit van de ING en anderen, lijkt dit haalbaar.

 

Wanneer het project slaagt, wil het bestuur van de Stichting de activiteiten graag uitbreiden naar andere activiteiten, zoals het uitbreiden en meer inhoud geven van de inloopbijeenkomsten, ruilbeurzen, een seniorencafé, een sociaal eetcafé, workshops en educatieve activiteiten. "We willen graag de ‘doarpsmienskip’ stimuleren. De doarpskeamer moet een ontmoetingsplek worden voor, van en door de inwoners van Akkrum/Nes. Samen met sociale en culturele organisaties moet het nieuwe huis een meerwaarde vormen met een dekkend palet aan voorzieningen. De continuïteit van het project is gewaarborgd door de steun van vele organisaties en niet in de laatste plaats door die van Plaatselijk Belang. Op grond van de ontwikkelingen tot nu toe en de contacten en samenwerking met instanties en organisaties, die op termijn zeker verder vorm zullen krijgen, is het bestuur van mening dat de Doarpskeamer alleen maar meer in een behoefte gaat voorzien", aldus voorzitter Sixma.

 

Foto: Persbureau Noordoost

Naar overzicht

Laatste nieuws

Meer Nieuws Archief Columns Recepten


LEES MEER foto-petra-en-anne
02-04-2024

Anne de Jong Uitvaartzorg wordt Comes Uitvaartzorg

LEES MEER img-20240327-wa0004
02-04-2024

v.v. Akkrum organiseert het Voetbalfestival

LEES MEER schermafbeelding-2024-03-05-om
05-03-2024

Tien jaar Repaircafé Akkrum/Nes

LEES MEER mp202407pagina12
24-05-2023

Agenda Midden Friesland

LEES MEER drukwerkdeals-2024-01-16-a-en-
16-01-2024

Drukwerkacties Inclusief GRATIS Advertentie en/of Verspreiding

LEES MEER schermafbeelding-2021-12-21-om

Over ons

Drukwerk en een website zijn het visitekaartje van uw onderneming. Of het nu gaat om kranten, folders, brieven, huisstijl of direct marketing. Als Media bedrijf weten wij dat en kunnen wij dit voor u verzorgen. Van opmaak, vormgeving, drukken tot en met distributie. Desgewenst kunt u de volledige verzorging van uw flyers of geadresseerd drukwerk aan ons uitbesteden.

Vragen?

Bel ons, stuur een e-mail of laat u terugbellen:

MiddelPunt Media

  • Vormgeving
  • Bestickering
  • Webdesign
  • Drukwerk
  • Verspreiding

 

Offerte aanvragen