Wergea - 26-05-2020

 

Een culinaire wereldreis, bereid met lokale producten. Een absolute aanrader voor elke liefhebber van eerlijke, gezonde en verse ingrediënten. Met ondernemer Hylke Tholen en gastvrouw Aaltsje de Boer, beiden ook Wergeaster, gaat Geert-Jan Vaartjes een unieke samenwerking aan. Hun restaurant Oan Tafel opent de deuren op 19 juni aanstaande in het pittoreske centrum van Wergea. Hun gezamenlijk enthousiasme voor culinair genieten bracht hen bij elkaar en leidde tot het creëren van het concept voor Oan Tafel. Verrassende gerechten, karakteristieke aankleding en een op-en-top beleving vormen de rode draad. 

Wereldse gerechten met lokale producten
In de dagelijkse keuken staat chef Tom Zwerver, die in samenwerking met Vaartjes de mooiste gerechten creëert. De ervaring met betrekking tot smaak en techniek die Vaartjes heeft opgedaan tijdens zijn werk en reizen over de hele wereld komen nu thuis in de gerechten van Oan Tafel. De curry’s uit Mauritius, saté van een strand op Bali, of de pho uit de straten van Saigon vind je terug aan de keukentafel in Wergea. Een combinatie van wereldse gerechten, maar gemaakt met Friese producten. 

Duurzame en bewuste visie op eten 
Bij Oan Tafel wordt gekookt op duurzame en bewuste wijze, met zoveel mogelijk gebruik van lokale seizoensproducten en volgens het ‘no waste’ beginsel. Zo worden bijvoorbeeld de oestersaus en vissaus zelf gemaakt van oesters en makreel uit de Noordzee. Maar ook van iets eenvoudigs als diverse soorten onkruid weten de chefs iets verrassends te maken. Niet alleen van voedsel wordt verspilling tegengegaan, ook in het interieur zie je veel hergebruikte materialen terug.

Dineren aan de keukentafel, een unieke beleving
De speciaal voor het restaurant ontworpen keukentafel biedt plaats aan maar liefst 21 gasten. Zij kunnen direct aan deze keukentafel meekijken hoe alles wordt bereid door de chef én worden ter plekke meegenomen in het verhaal over de oorsprong van de producten en de samenstelling van het menu. Deze interactie met de chef geeft een bijzondere extra beleving aan de avond. Je weet wat je eet en waarom.

Naast de grote keukentafel, is het ook mogelijk aan een kleinere tafel van vier of acht plaatsen te dineren. In totaal bieden deze tafels plaats aan nog eens 20 gasten. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de maatregelen van de Rijksoverheid die op dit moment van kracht zijn. Zo worden er eerst niet meer dan 25 gasten per avond aangenomen die kunnen dineren op veilige afstand van elkaar.

 

Geert-Jan Vaartjes 

Geert-Jan groeide op in een horecafamilie in Wergea. Zijn pake en beppe waren de eigenaren van het dorpscafé ’s Lands Welvaren en zijn ouders bestierden de aangrenzende bar De Smidse. Precies op deze plek is restaurant ‘Oan Tafel’ nu gevestigd.  Vaartjes werkte in topkeukens, waaronder De Librije*** in Zwolle, La Rive** in het Amstelhotel in Amsterdam en De Bokkedoorns** in Overveen. Zeven jaar lang was hij de chef van De Heeren van Harinxma (Landgoed Lauswolt) in Beetsterzwaag en daarna executive chef Outrigger Mauritius Resort, een vijfsterren resort met meerdere restaurants. Momenteel is hij verantwoordelijk voor de gehele keuken en bediengingsbrigade van het luxueuze Anantara Hoi An Resort in Vietnam.

Naar overzicht